Hoppa till innehållet

ETC på plats

Så tvingade gula västarna fram en ny klimatdebatt

När Greta Thunberg i somras besökte den franska nationalförsamlingen bojkottades hon av flera politiker som kallade henne en ”skräckapologet” . Men Macrons högerliberala regeringsparti En Marche avfärdar inte larmrapporterna.
När Greta Thunberg i somras besökte den franska nationalförsamlingen bojkottades hon av flera politiker som kallade henne en ”skräckapologet” . Men Macrons högerliberala regeringsparti En Marche avfärdar inte larmrapporterna. Bild: Bild: AP/TT

Dagens ETC

Snart ett år efter att prostesterna startade står det klart att gula västarna har krossat idén om att klimatkrisen och den sociala krisen är två separata politiska frågor. Rörelsen är fortfarande aktiv och driver fransk klimatpolitik- och debatt i en ny riktning. Samtidigt har president Macron avslöjats vara allt annat än grön.

Det började med höjda bränsleskatter. Så brukar det i alla fall förklaras. Frankrikes president Emmanuel Macron och hans regering skulle pö om pö höja bränsleskatten fram till år 2022 som en del av Frankrikes gröna omställning. Det var det som i november 2018 fick människor, främst från glesbygden och platser där bilberoendet var högt men lönerna låga, att dra på sig den gula skyddsväst som franska bilförare enligt lag måste ha i bilen och i protest blockera vägar och rondeller.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln