Hoppa till innehållet

800 Dagar

Preemfallet blir skarpt test för klimatlag: ”Ett avslag skulle bli en vändpunkt”

Den nya utbyggnaden vid raffinaderiet i Lysekil skulle öka Preemraffs koldioxidutsläpp med en miljon ton per år. På måndag lämnar Mark- och miljö­överdomstolen sitt yttrande.
Den nya utbyggnaden vid raffinaderiet i Lysekil skulle öka Preemraffs koldioxidutsläpp med en miljon ton per år. På måndag lämnar Mark- och miljö­överdomstolen sitt yttrande. Bild: Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dagens ETC.

Nu på måndag lämnar Mark- och miljööverdomstolen över sitt yttrande om Preemraffs expansionsplaner i Lysekil till regeringen. Därefter ska regeringen pröva om Preem får grönt ljus eller inte. ”Man kan inte kan ge ett evighetstillstånd till utsläppare, utan tvingande löften att dra ner på utsläppen”, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

På måndag tas nästa steg i den långdragna prövningen om Preem ska tillåtas bygga en ny anläggning vid sitt raffinaderi i Lysekil för att avsvavla tjockolja och göra om den till bensin och diesel. Verksamheten skulle i så fall öka Preemraffs redan höga koldioxidutsläpp med en miljon ton om året. Det skulle göra Preem till Sveriges största enskilda utsläppskälla, med omkring 5 procent av Sveriges territoriella utsläpp – och då räknas enbart produktionen av fossila bränslen, inte utsläppen från förbränningen, vilka är betydligt högre.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser