Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Polsk gränsmur ett nytt hot mot Europas sista urskog

Visenten är Europas största och tyngsta landlevande däggdjur. Omkring 1 200 visenter bor i Bialowiezaskogen, på båda sidorna av gränsen mellan Belarus och Polen.
Visenten är Europas största och tyngsta landlevande däggdjur. Omkring 1 200 visenter bor i Bialowiezaskogen, på båda sidorna av gränsen mellan Belarus och Polen. Bild: Rafal Kowalczyk/AP

Dagens ETC. Minst 19 personer har dött i gränslandet mellan Belarus och Polen, även om siffran troligen är högre. Den humanitära katastrofen kan snart bli till en ekologisk kris. Polen ska bygga en mur mot Belarus – något som kan få ödesdigra konsekvenser för Bialowiezas unika fauna.– Det är dags att biologer gör sina röster hörda i fråga om gränsmurar, skriver tre forskare i en debattartikel.

Bialowiezaskogen spänner över gränslandet mellan Belarus och Polen. Den räknas som Europas sista urskog och är hem till 12 000 olika djurarter, däribland visenter, brunbjörnar, lodjur och vargar. Nu riskerar världsarvet och det rika djurlivet att ta skada när en tilltänkt mur ska skära skogen mitt itu. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser