Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Polsk gränsmur ett nytt hot mot Europas sista urskog

Visenten är Europas största och tyngsta landlevande däggdjur. Omkring 1 200 visenter bor i Bialowiezaskogen, på båda sidorna av gränsen mellan Belarus och Polen.
Visenten är Europas största och tyngsta landlevande däggdjur. Omkring 1 200 visenter bor i Bialowiezaskogen, på båda sidorna av gränsen mellan Belarus och Polen. Bild: Rafal Kowalczyk/AP

Dagens ETC.

Minst 19 personer har dött i gränslandet mellan Belarus och Polen, även om siffran troligen är högre. Den humanitära katastrofen kan snart bli till en ekologisk kris. Polen ska bygga en mur mot Belarus – något som kan få ödesdigra konsekvenser för Bialowiezas unika fauna.– Det är dags att biologer gör sina röster hörda i fråga om gränsmurar, skriver tre forskare i en debattartikel.

Bialowiezaskogen spänner över gränslandet mellan Belarus och Polen. Den räknas som Europas sista urskog och är hem till 12 000 olika djurarter, däribland visenter, brunbjörnar, lodjur och vargar. Nu riskerar världsarvet och det rika djurlivet att ta skada när en tilltänkt mur ska skära skogen mitt itu. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser