Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

”Plast av olja kommer att fasas ut”

Kraven på återvinning av plast har ökat, och forskare världen över jobbar hårt för att hitta mer miljövänliga sätt att producera plast. Vid Lunds universitet är målet att utvecklas plaster baserade på bioråvara.
Kraven på återvinning av plast har ökat, och forskare världen över jobbar hårt för att hitta mer miljövänliga sätt att producera plast. Vid Lunds universitet är målet att utvecklas plaster baserade på bioråvara. Bild: Bild: K.M. Chaudary/AP

Dagens ETC.

Jakten på förnyelsebar plast pågår världen över. Vid Lunds universitet arbetar just nu ­forskare intensivt med att utveckla plaster som är ­till­verkade av socker, skogs­råvara och ­koldioxid. ”Plaster med tydlig miljö­profil är ett framtidsmaterial”, säger Katarina Elner-Haglund på forskningsprogrammet STEPS vid Lunds universitet.

Världen dränks i plast. Att nästan all plast i dag produceras av fossil råvara – olja – innebär att den är en bidragande orsak till att den globala uppvärmningen ökar. Till sist hamnar en stor del av den i naturen och i haven där den får stor inverkan på miljön.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00