Hoppa till innehållet

Energi

Kan fusionskraft rädda världen?

Om några år kommer Iter-anläggningen i sydfranska Cadarache vara klar. Här förbereds för en Tokamak, som alltså är själva behållaren där fusionen ska ske. Tokamaken kommer att väga över 20 000 ton.
Om några år kommer Iter-anläggningen i sydfranska Cadarache vara klar. Här förbereds för en Tokamak, som alltså är själva behållaren där fusionen ska ske. Tokamaken kommer att väga över 20 000 ton. Bild: Bild: Press

Dagens ETC

Den är både ren och så gott som outsinlig. I över 50 år har hoppet om fusionkraft som framtidens energikälla levt. De senaste åren har drömmen blivit lite mer verklighet – men fortfarande återstår många hinder.

Som att fånga solen i ask. Så beskrev en gång fysikern och Nobelpristagaren Pierre-Gilles de Gennes fusionskraft. Sedan la han till att ”det är bara det att vi inte vet hur asken ska se ut”. Numera har forskarna i alla fall en aning. Askarna har börjat byggas. Den största av dem finns i södra Frankrike. Här byggs sedan några år tillbaka Iter – ett jätteprojekt som involverar tusentals forskare från hela världen och som ska vara klart strax efter år 2020. Men det betyder inte att fusionskraft redan då kommer vara en av våra energikällor. Fusionskraften hinner inte bli klar förrän tidigast 2050 – och innan dess måste vi ha slutat använda fossila bränslen. Iter är snarare ett bygge avsett för forskning, som en hjälp på vägen för att nå fram till målet – att göra fusionsenergi till en del av vårt energisystem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln