Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Oroliga tider skapar nya matvanor

Bild: Isabell Höjman/TT

Dagens ETC.

Ökad import och uppvärmda växthus har gjort att svenskarnas grönsaksätande har skjutit i höjden. Samtidigt har mjölkintaget minskat till förmån för andra alternativ. Det visar ny statistik från Jordbruksverket, som har gått igenom våra mat- och livsmedelsvanor de senaste 40 åren.

Chiapudding till frukost, sushi till lunch och fredagsmys på kvällen – det vi idag ser som mer eller mindre etablerade matvanor skulle vi troligtvis rynka på näsan åt för bara några årtionden sedan. Det fanns till exempel en tid för inte alls så länge sedan då mjölken i kaffet uteslutande kom från en ko och kebabpizza var det coolaste någon kunde äta. Idag är det lika populärt med exempelvis havremjölk och kebabpizzan har fått konkurrens av poké bowl och ramen. Och om tio år kommer trenderna troligtvis att se helt annorlunda ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser