Hoppa till innehållet

På plats i Norge

Odlad lax – hett på tallriken

Svein Olav Otterlei är driftsledare på Rogne och matar laxarna med pellets.
Svein Olav Otterlei är driftsledare på Rogne och matar laxarna med pellets.

Dagens ETC.

Vår aptit efter odlad lax skjuter i höjden. Samtidigt har larmen om kemikalieanvändning och förstörda livsmiljöer gjort att konsumenterna numera efterfrågar hållbara alternativ. Dagens ETC har besökt certifierade laxodlingar i Norge.

Rå som sashimi. Eller som kotlett på grillen? Laxen är vår nya matfavorit – flexibel i köket i en tid när allt fler vill minska sitt klimatavtryck och äta mindre kött. Norge är världens största laxproducent så när du äter odlad lax är sannolikheten stor att den kommer från vårt grannland, där över hälften av den globala produktionen sker. Här har akvakultur; odlingar av fisk- och skaldjur, klättrat upp som den andra viktigaste näringen efter olja- och gas. Enbart odlad lax exporterades för över 61 miljarder norska kronor i fjol, en ökning med 29 procent mot året innan. I takt med att Norge vill släppa sitt gas- och oljeberoende vill landet femdubbla laxexporten fram till 2050.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00