Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Nya regler ger ny skjuts till solelen

Från och med januari 2022 blir det tillåtet för exempelvis privatpersoner, bostadsrättsföreningar och solcellsparker att dra egna elledningar mellan olika byggnader på den egna fastigheten och mellan angränsande tomter.
Från och med januari 2022 blir det tillåtet för exempelvis privatpersoner, bostadsrättsföreningar och solcellsparker att dra egna elledningar mellan olika byggnader på den egna fastigheten och mellan angränsande tomter. Bild: Bild: Tore Meek/TT

Dagens ETC.

Nya regler från årsskiftet gör det lättare att dela solel med grannarna. Då behöver ett norrtak inte längre vara ett hinder för att göra egen grönel. ”Det här kan ge en fantastisk skjuts till solkraften”, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.

Från och med första januari 2022 träder nya regler i kraft som luckrar upp elnätföretagens monopol. Det innebär att det nu blir tillåtet för exempelvis privatpersoner, bostadsrättsföreningar och solcellsparker att dra egna elledningar mellan olika byggnader på den egna fastigheten och mellan angränsande tomter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser