Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Noggrann planering – nyckeln till mindre förlorad mat

Efter att ha vägt komposten i en vecka blev det uppenbart exakt hur mycket ätbar mat som går till spillo.
Efter att ha vägt komposten i en vecka blev det uppenbart exakt hur mycket ätbar mat som går till spillo. Bild: Foto: Annelie Moran

Dagens ETC.

Med Göteborgsmodellen som förebild är det nu dags att minska matsvinnet i vår andra del om avfall. En pumpa ställer till det, men sen går det förvånansvärt bra.

Jag tror mig vara bra på att ta vara på mat. På samma sätt tänker min mamma, flera kompisar och farfar. Men ändå är snittet för matavfall från hushåll i Sverige svindlande 97 kilo per person och år, enligt Naturvårdsverket. De uppskattar att cirka en tredjedel är mat som hade kunnat ätas upp, alltså svinn, medan resten är avfall som exempelvis skal. Snittgöteborgarens årliga växthusgasutsläpp ligger på cirka 8 ton. Och som Al Gore sa i sitt videomeddelande när miljöpriset Win win delades ut på operan för några veckor sedan: ”Matsvinn är en av de faktorer som bidrar mest till klimatkrisen”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00