Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Klimatförändringar kan göra det omöjligt att försäkra ditt hem

Klimatförändringar gör att vädret blir mer extremt. I framtiden kan det leda till att fastigheter som ligger i riskområden kan bli svårförsäkrade. Bilden visar förödelsen ett år efter skogsbranden i Västmanland 2014.
Klimatförändringar gör att vädret blir mer extremt. I framtiden kan det leda till att fastigheter som ligger i riskområden kan bli svårförsäkrade. Bilden visar förödelsen ett år efter skogsbranden i Västmanland 2014. Bild: Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC

Det allt mer extrema vädret med stormar, översvämningar och skogsbränder kan komma att förändra försäkringsbranschen i grunden. I framtiden kan vädret blir så oförutsägbart att försäkringsbolag helt drar sig ur vissa särskilt utsatta områden. ”Vissa fastigheter i södra Sverige kommer till slut att bli omöjliga att försäkra”, säger Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Årets orkansäsong i Atlanten blev ovanligt brutal. Stormen Harveys framfart i Texas, USA, följdes av Irma – den kraftfullaste orkanen på Atlanten som världen hittills skådat – till ovädret Maria som ”förstörde allt i sin väg” i Puerto Rico. Karibien läker fortfarande från dessa tre skoningslösa stormar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser