Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Klimatet tvingar oss till handling

Kraftiga översvämningar i Tyskland, i juli 2021. Vem kommer nu ens ihåg att över 220 liv förlorades under sommarens översvämningar i Tyskland och Belgien?
Kraftiga översvämningar i Tyskland, i juli 2021. Vem kommer nu ens ihåg att över 220 liv förlorades under sommarens översvämningar i Tyskland och Belgien? Bild: Peter Kneffel/TT

ETC nyhetsmagasin

Klimatet kommer att tvinga oss till anpassning, oavsett om vi vill det eller inte. När klimatexperten Beatrice Rindevall för ETC summerar 2021 är det ett år då översvämningar och bränder kostat många människoliv – och coronastöden gynnat fossil verksamhet som alla vet måste bort.Det nya 2021 är att klimataktivister kommer till tals. Men i stort: På klimatfronten intet nytt.

För snart hundra år sedan skrev Erich Maria Remarque en bok om ett krig som aldrig verkade ta slut, och där ingen av parterna såg ut att kunna vinna. Remarques boktitel ”På västfronten intet nytt” var en tydlig beskrivning av ett segdraget och destruktivt första världskrig, som med samma tydlighet kan beskriva det senaste klimatåret. För även om mycket har hänt, har det knappast gått framåt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser