Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Karl-Petter Thorwaldsson: ”Det folkliga stödet för gruvor är stort”

Ska vi klara klimatomställningen till år 2045 måste vi bryta mycket mer mineraler än vad vi gör idag. Där tycker jag att de som är kritiska borde ta sig en funderare, säger Karl-Petter Thorwaldsson
Ska vi klara klimatomställningen till år 2045 måste vi bryta mycket mer mineraler än vad vi gör idag. Där tycker jag att de som är kritiska borde ta sig en funderare, säger Karl-Petter Thorwaldsson Bild: Duygu Getiren

Dagens ETC.

Den gamla LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson hann knappt börja som näringsminister innan han lovade att öppna fler gruvor i ­Sverige. ­Uttalandet fick stor spridning – många blev upprörda. Under­skattade han gruvmotståndet i Sverige?
– På det stora hela tror jag att svenskar är ganska stolta över ­att vara en stor nation när det gäller mineraler,” säger Karl-Petter Thorwaldsson till Dagens ETC.

I tolv år var Karl-Petter Thorwaldsson ordförande för LO och gjorde sig populär bland annat genom sina många arbetsplatsbesök och en ledarstil som beskrevs som ”management by happiness”. Efter avtackningen 2020 blev han, som han själv beskrivit det, ”miljöarbetare”. Som vice ordförande för världsfacket ITUC jobbade han med att försöka övertyga arbetare i kolberoende ekonomier att omfamna en rättvis, grön omställning i den tunga industrin. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser