Hoppa till innehållet

800 Dagar

Johan Rockström: Jag hoppas folk ser kopplingen mellan coronakrisen och miljökrisen

”Lägger man elva biljoner dollar i investeringar som återhämtningspaket är det klart att de pengarna måste kopplas till hårda krav på att investeringarna ska gå i linje med FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet”, säger Johan Rockström.
”Lägger man elva biljoner dollar i investeringar som återhämtningspaket är det klart att de pengarna måste kopplas till hårda krav på att investeringarna ska gå i linje med FN:s Agenda 2030 och Parisavtalet”, säger Johan Rockström. Bild: Foto: TT/SvD/Lars Pehrson

Dagens ETC

Allteftersom att världen öppnar upp efter diverse nedstängningar för att hindra spridningen av coronaviruset höjs även utsläppsnivåerna. Nu är de nästan lika höga som de var före krisen. Klimatforskaren Johan Rockström ser ändå en möjlighet till långsiktiga förändringar och lärdomar. –Jag hoppas verkligen att folk förstår att coronakrisen är sammankopplad med miljökrisen.

En uppdatering från det internationella forskningssamarbetet Global Carbon Project visar att världens utsläppsnivåer, som föll under coronakrisens nedstängningar, nu börjar närma sig nivåerna de var uppe i före krisen. I Kina är de gamla utsläppsnivåerna redan tillbaka.

Detta trots att de kommersiella flygbolagen fortfarande flyger med kraftigt reducerad trafik och att många länder fortfarande är delvis nedstängda. Johan Rockström, professor i miljövetenskap, är inte förvånad.

– Bedömningen var att utsläppen skulle minska med upp till åtta procent och jag har hela tiden varit tydlig med att det må så vara, men att det inte är något vi kan glädja oss åt. Det betyder inte att världen rör sig i rätt riktning, vi minskar ju utsläppen av helt fel anledning. Vi kan aldrig leverera det som vi har förpliktat oss till i Parisavtalet genom att knäcka ekonomin och jobben och låsa in oss.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln