Hoppa till innehållet

Gröna frågan

Hur viktiga är satsningar på lokal elproduktion för elnätskapaciteten?

Solcellsanläggningar i södra Sverige minskar belastningen på högspänningsnätet och ger därmed lägre elkostnader för alla hushåll och företag.
Solcellsanläggningar i södra Sverige minskar belastningen på högspänningsnätet och ger därmed lägre elkostnader för alla hushåll och företag. Bild: Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Finns det andra argument för den här typen av system förutom den ekonomiska vinsten? Tomas Kåberger, bland annat ledamot i Klimatpolitiska rådet, svarar.

Fråga: Tidningen Svensk solenergi hänvisade tidigare i år till en studie där man betonar vikten av att solcellsanläggningar utformas så att en större del av produktionen används på plats i byggnaden. Då egenanvändningen ökar avlastas elnätet, som blir mindre ansträngt på grund av kortare avstånd, minskade energiför­luster under transport med mera. Det vore intressant att veta hur viktiga satsningar på lokal produktion är för elnätskapaciteten och varför i så fall inte flera byggnader, hyreshus, ­fabriker och så vidare uppmanas investera.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser