Hoppa till innehållet

800 Dagar

Hoppfullt för bin och humlor – svenska kommuner agerar

Humla. Kemiska bekämpningsmedel, klimatförändringar och landskapsförändringar är faktorer som bidrar till att binas och andra pollinatörers livsmiljöer försvinner i snabb takt.
Humla. Kemiska bekämpningsmedel, klimatförändringar och landskapsförändringar är faktorer som bidrar till att binas och andra pollinatörers livsmiljöer försvinner i snabb takt. Bild: Foto: Michael Probst/AP/YY

ETC nyhetsmagasin

En tredjedel av våra runt 270 vilda biarter är på väg att försvinna vilket är en stor utmaning för vår matproduktion, skriver Naturskyddsföreningen i en aktuell rapport. Men det finns hopp.

Runt Helsingborg blommar ovanligt många fält den här sommaren. Det beror på att skånska bönder satsar på att odla blommor för humlor och bin bland sina grödor. I Vaxholm har kommunen utvecklat pollineringsplan som ska gynna pollinatörer i den urbana miljön. Kommunen har också tagit fram ett ”rabattrecept” som ska hjälpa dem som arbetar ute i parkerna. I Årjäng byggdes en gammal tågperrong om till en fjärilspark som också innefattar ett stort insektshotell. I Örkelljunga omvandlades ett gammalt grustag till ett biparadis.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln