Hoppa till innehållet

800 Dagar

Höjt tak för skattefri egenproducerad el

Ett antal förslag i höstbudgeten handlar om att öka användningen av solel bland företag och kommuner. På bilden Hållbara Järva, Husby, Stockholms stad.
Ett antal förslag i höstbudgeten handlar om att öka användningen av solel bland företag och kommuner. På bilden Hållbara Järva, Husby, Stockholms stad. Bild: Bild: Press

Dagens ETC.

Solenergibranschen har länge lobbat för att skatten på egenanvänd el ska slopas helt. Nu höjs i alla fall gränsen för när producenter måste skatta för den egna elen. ”Det är klart att ett tak på 500 kilowatt är bättre än ett tak på 255 kilowatt, men det är först när gränsen tas bort helt som den riktiga solelboomen kommer att ta fart”, säger Anna Werner på Svensk Solenergi.

I början på veckan presenterade regeringen delar av sin höstbudget, med ett antal förslag som syftar till att öka användningen av framförallt solel bland företag och kommuner. Bland annat föreslås gränsen för när producenter av egen el ska börja betala energiskatt för el de själva förbrukar, höjas från dagens 255 kilowatt till 500 kilowatt. Bra, men inte tillräckligt bra, enligt Anna Werner, vd på Svensk solenergi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser