En analys från Örebro universitet visar att svensk glögg innehåller PFAS-kemikalien TFA, i flera fall i ”anmärkningsvärda” halter.
Bild: Janerik Henriksson/TTDagens ETC
PFAS-kemikalien trifluorättiksyra, även kallad TFA, är vitt spridd i miljön. Nu har tester utförda vid Örebro universitet funnit höga halter i 12 av 12 undersökta glöggsorter.
– Det börjar bli allt svårare att hitta någon dryck överhuvudtaget som inte innehåller TFA, säger forskningshandledaren Leo Yeung.
Text
Vill du fortsätta?
Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 29 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Text
Ämnen i artikeln
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.
Detta kanske också intresserar dig
Tillfälligt stopp för giftutsläpp från Eskilstunafabrik
Trump vill upplösa USA:s främsta klimatforskningscenter
Hoppet växer efter regeringens giftbesked
Subventionerad kollektivtrafik trendar i EU – men inte i Sverige
Larmet: ”Exempellöst” värmerekord i Arktis