Klimat & Miljö

Här odlas framtidens grödor

David Appelgren odlar quinoa och hampa på sin gård i Östergötland.
David Appelgren odlar quinoa och hampa på sin gård i Östergötland. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC. Hur ska vi få i oss protein när klimatet kräver att vi drastiskt minskar vår köttkonsumtion?
Svaret kan finnas i vår mathistoria. Flera svenska lantbrukare har börjat experimentera med gamla proteinrika kulturgrödor från såväl Sverige som Anderna. En av dem är David Appelgren som odlar quinoa och hampa på sin gård i Östergötland.

Jenny Cleveson

Våren har kommit till Östgöta­slätten och David Appelgren på Ombergs Ekogård, strax söder om Vadstena, har just fått ned årets sådd i den feta svarta jorden. Till skillnad från de flesta andra lantbrukare i trakten odlar han inte vete eller raps, utan quinoa och hampa – uråldriga kulturgrödor, men samtidigt framtidens kost. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Jenny Cleveson