Hoppa till innehållet

800 Dagar

Här förvandlas pizzarester till klimatsmart biff

Ann och Janne Eriksson driver nyligen miljö­prisade Snöborg Gård i Järna. Paret kombinerar klimatnytta med lönsamhet: ”Vi skulle kunna välja att ge djuren gräs och vanligt kraftfoder. Då skulle vi få ännu bättre tillväxt men också betydligt sämre lönsamhe
Ann och Janne Eriksson driver nyligen miljö­prisade Snöborg Gård i Järna. Paret kombinerar klimatnytta med lönsamhet: ”Vi skulle kunna välja att ge djuren gräs och vanligt kraftfoder. Då skulle vi få ännu bättre tillväxt men också betydligt sämre lönsamhe Bild: Bild: Lotta Silfverbrand

Dagens ETC

Genom att samarbeta med livsmedelsindustrier i närheten kan Ann och Janne Eriksson omvandla matavfall till näringsrik gödsel och klimatsmart kött. Paret tilldelades nyligen ett ­miljöpris för sitt kretsloppstänk.

Ann och Janne Eriksson driver sedan 20 år familjeföretaget Snöborg Gård i Dala-Järna. Egentligen består lantbruket av två gårdar – Snöborg och Svedens gård. Huvudnäringarna utgörs av dels nötköttsproduktion med cirka 500 tjurar per år, dels potatisodling som genererar omkring 4 000 ton potatis årligen. Varje år klassas 700 ton potatis som spill eftersom de inte uppfyller kraven på hur säljbar potatis ska se ut.

Potatis, pizza och öl

Lönsamt kretsloppstänk

För låga krav på importerat kött

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln