Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Guide: Så plockar du vild tång

Rörhinna – Ulva intestinalis.

Rörhinna – Ulva intestinalis.

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Våren är tångsäsongens höjdpunkt. Sedan finns det färre tångsorter med bra kvalitet ju längre året fortskrider. Men hela året går det att plocka ätbar tång, säger tångdykerskan Linnéa Sjögren.

Geografiskt är västkusten – som vanligt skulle vissa säga – bäst. Där är vattnet renare och det finns fler tångsorter än i Östersjön. Ju sötare vatten, desto mindre mångfald. Upp mot Bottenviken finns det knappt någon ätbar tång alls. Men i Stockholms skärgård finns några ätbara sorter. Bara du tar dig tillräckligt långt ut så går det bra. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser