ETC Uppsala

Från växelström till likström – så utnyttjas solpaneler bättre

Ulf Näslund är chef för teknik och service på Uppsala Science park. I ett nytt projekt ska ett eget elnät byggas mellan parkens fyra byggnader.
Ulf Näslund är chef för teknik och service på Uppsala Science park. I ett nytt projekt ska ett eget elnät byggas mellan parkens fyra byggnader. Bild: Bild: Malin Beeck

ETC Uppsala. El från solpaneler kan användas effektivare med hjälp av små elnät som leder likström. Det är tanken när fyra byggnader i Uppsala nu kopplas ihop i ett försök med ny teknik.

I Uppsala Science park ligger fyra byggnader med solpaneler på taket, som tillhör Vasakronan. Ulf Näslund som är chef för teknik och service såg en möjlighet att använda solelen bättre. När han läste om ett nytt företag som hade fått pris på en solcellsmässa i Tyskland kontaktade han dem för att försöka ta fram tekniken som behövs, för att bygga ett litet elnät mellan byggnaderna. Det blev ett utvecklingsprojekt, och anläggningen som håller på att installeras nu är den första i sitt slag som tas i bruk i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Uppsala!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser