I dag används 80 procent av all åkerjord för boskap, som bara producerar 18 procent av maten vi äter. Om människor åt mindre kött och mejeriprodukter skulle mer mark kunna återgå till skogsmark i stället för att användas av boskapsindustrin.
Dessutom skulle metanutsläppen som kommer från boskap kunna minskas dramatiskt. Det behövs om den globala upphettningen ska kunna begränsas till 1,5 grad celsius. Därför måste de allra flesta länderna i världen sätta upp mål för när de ska nå ”peak meat”, då köttkonsumtionen slutar öka, skriver över 50 forskare till Lancet planetary health.
– Världens länder borde sikta på att nå peak meat inom de närmaste tio åren. Det beror på att vi behöver snabba och skarpa minskningar i utsläppen av växthusgaser när vi nu kommer allt närmare farliga brytpunkter vad gäller temperaturökningar, säger brevets huvudförfattare Helen Harwatt vid Harvard law school till Guardian.
Harwatt påpekar även att det är görbart att nå peak meat eftersom förändringar i jordbrukssektorn är enklare att uppnå snabbare än förändringar i exempelvis energisektorn, eftersom elkraftverk är byggda för att användas i flera decennier. Men stora beteendeförändringar kommer att krävas, medger hon.
– Men jag ser redan många fler veganska alternativ idag än för ett år sedan. Vi är fullt medvetna att det här kräver storskaliga förändringar i hela samhället och att det inte är någonting som kan uppnås över en natt helt utan utmaningar, men även klimatkrisen kommer ha enorm påverkan på samhället. Att passera peak meat kan hjälpa till att begränsa skadan. Det här är inte en uppoffring, säger Harwatt till Guardian.