Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Forskare slår larm om plastskräpet i haven

Ett forskarteam från Australien kan för första gången visa hur plastföroreningar påverkar havens allra minsta organismer. Specifikt cyanobakterien prochlorococcus, världens minsta och vanligaste syrebildare.
Ett forskarteam från Australien kan för första gången visa hur plastföroreningar påverkar havens allra minsta organismer. Specifikt cyanobakterien prochlorococcus, världens minsta och vanligaste syrebildare. Bild: Bild: Gemunu Amarasinghe/TT

Dagens ETC.

En ny studie visar att kemikalier som läcker ut från plastskräp i haven skadar bakterien prochlorococcus som skapar det syre vi andas. Bakterien är också en viktig del av den marina näringskedjan.

Många har sett bilder på delfiner och havssköldpaddor på väg mot svältdöden med plastskräp om nosen eller uppskurna valmagar fulla av plast. Att fiskar och andra havsdjur misstar mikroplaster för plankton är också känt. Nu visar ett forskarteam från Australien för första gången hur plastföroreningar påverkar havens allra minsta organismer. De har studerat den lilla cyanobakterien prochlorococcus, den minsta och vanligaste fostosyntesiserande organismen på jorden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser