Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Forskare slår larm om plastskräpet i haven

Ett forskarteam från Australien kan för första gången visa hur plastföroreningar påverkar havens allra minsta organismer. Specifikt cyanobakterien prochlorococcus, världens minsta och vanligaste syrebildare.
Ett forskarteam från Australien kan för första gången visa hur plastföroreningar påverkar havens allra minsta organismer. Specifikt cyanobakterien prochlorococcus, världens minsta och vanligaste syrebildare. Bild: Bild: Gemunu Amarasinghe/TT

Dagens ETC.

En ny studie visar att kemikalier som läcker ut från plastskräp i haven skadar bakterien prochlorococcus som skapar det syre vi andas. Bakterien är också en viktig del av den marina näringskedjan.

Många har sett bilder på delfiner och havssköldpaddor på väg mot svältdöden med plastskräp om nosen eller uppskurna valmagar fulla av plast. Att fiskar och andra havsdjur misstar mikroplaster för plankton är också känt. Nu visar ett forskarteam från Australien för första gången hur plastföroreningar påverkar havens allra minsta organismer. De har studerat den lilla cyanobakterien prochlorococcus, den minsta och vanligaste fostosyntesiserande organismen på jorden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser