Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

EU:s gåva till världens fossilgaslobby

Flytande fossilgas (LNG) är ett sätt att exportera fossilgas världen över genom att frysa ner den till flytande form i terminaler i exportlandet och sedan åter transformera den till gas i terminaler i importlandet. Här transporteras gasen av det norska tankfartyget Norman Lady.
Flytande fossilgas (LNG) är ett sätt att exportera fossilgas världen över genom att frysa ner den till flytande form i terminaler i exportlandet och sedan åter transformera den till gas i terminaler i importlandet. Här transporteras gasen av det norska tankfartyget Norman Lady. Bild: Handout/TTra.

ETC nyhetsmagasin

Genom att klassa fossilgas som grön har EU gett lobbyister världen över ett tungt argument för att bygga ut fossilgasindustrin. I Australien har industrin redan flyttat fram positionerna.

2022 har börjat bra för fossilgasen. Efter en intensiv debatt i EU under januari beslutade kommissionen förra veckan att fossilgas och kärnkraft får ta gräddfilen i EU:s ”taxonomi för hållbara investeringar”. För att nå klimatmålen, menar EU-kommissionen, måste investeringar i fossilgas främjas i övergången till en hållbar värld. Detta har också varit fossilgaslobbyns argument i decennier, trots att fossilgas kan orsaka lika mycket eller mer utsläpp av växthusgaser som kolkraft, och trots att investeringar i fossilgas ytterligare låser fast världen i ett fossilberoende i flera decennier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser