Hoppa till innehållet

800 Dagar

Dragkamp om EU:s nya krispaket: ”Återhämtningen måste vara grön och social”

Den här krisen blottar hur alla våra samhällen är uppbyggda på en icke hållbar modell”, säger Benoît Hamon, tidigare presidentkandidat för det franska socialistpartiet (PS).
Den här krisen blottar hur alla våra samhällen är uppbyggda på en icke hållbar modell”, säger Benoît Hamon, tidigare presidentkandidat för det franska socialistpartiet (PS). Bild: Bilder: TT/AP

Dagens ETC.

Imorgon publicerar EU-kommissionen riktlinjerna för EU:s återuppbyggnads­program efter coronakrisen. Kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen har lovat att hålla sig inom ramen för EU:s gröna giv. Men högerpopulister, fossillobbyn och kolberoende länder vill att den skrotas helt. Allt medan gröna och röda krafter menar att den gröna given tvärtom måste stärkas.

Det nya coronaviruset är ekonomiskt förödande för alla EU:s medlemsländer – för vissa mer än andra. I morgon publicerar EU-kommissionen riktlinjerna för det stimulanspaket som ska få unionen på fötter igen efter krisen. Krisen är så betydande att EU-kommissionens ordförande kallar paketet för en ny “Marshallplan” – efter det amerikanska initiativ för att ekonomiskt bidra till återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser