Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

De anordnar demonstration mot blåbruna budgeten: ”Stor upprördhet”

Leo Rudberg, Fältbiologerna.
Leo Rudberg, Fältbiologerna. Bild: Privat

Dagens ETC.

Tre frågor till Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna som på torsdag arrangerar en demonstration mot den framröstade statsbudgeten från M, SD och KD.

Varför anordnar ni den här demonstrationen? 

– Vi hoppas kunna visa på motståndet som finns mot att normalisera SD och deras katastrofala miljöpolitik. Vi vill också visa att det finns stöd för en mycket radikalare statsbudget än någon riksdag hittills har röstat om.


– På bara några få dagar har omkring 1500 personer anmält intresse för eventet på Facebook, och flera andra miljö- och människorättsorganisationer har ställt sig bakom protesterna. Vi ser att det finns en stor folklig upprördhet. Motståndet mot den här typen av vansinniga beslut för klimatet och naturen växer. Att ett parti med rötter i nazismen nu får förhandla fram en budget är ett historiskt svek. 


”Den blåbruna katastrofbudgeten” kallar ni budgeten från M, SD och KD. Kan du utveckla det?

– Den blåbruna budgeten är en katastrof för att den hotar vår framtid och våra rättigheter. Att sänka skatten på fossila bränslen mitt i klimatkrisen är vansinne. Våra sista naturskogar skövlas redan på löpande band, vilket den här budgeten också uppmuntrar genom att slakta de två miljarder som skulle ha gått till skydd av ovärderliga skogar. SD är ett unikt hot både mot klimatet och demokratin. Att samarbeta med klimatförnekande antidemokrater är helt oacceptabelt, och som en solidarisk miljörörelse måste vi stå upp för miljömål och mänskliga rättigheter när de hotas av extremhögern. 


I debatten har Centerpartiet fått mycket kritik för att partiet röstade gult och därmed släppte fram den här budgeten. Hur ser du på Centerpartiets agerande? 


– Genom att släppa fram en blåbrun budget har Centerpartiet sålt ut sin trovärdighet för både miljön och antirasismen. Partiets agerande gör det också tydligt att C inte visade allvar med de progressiva delarna i skogskompromissen som man gjorde upp med regeringen. Partiet menar nu att resten av kompromissen – som gör det lättare att slakta skogar – fortfarande gäller trots att pengarna till skogsskydd slopas. Det visar att C överhuvudtaget inte vill skydda skogarna.  

Demonstrationen äger rum 2/12 kl 17-19 på Medborgarplatsen i Stockholm. 

• Fältbiologerna är initiativtagare, men även Grön Ungdom, RFSL Ungdom, Skiftet och Klimataktion ställer sig bakom demonstrationen och politiker från Vänsterpartiet och Miljöpartiet – bland annat Märta Stenevi och Per Bolund – kommer delta och hålla tal.