Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

"Därför har SLU-forskarna fel om ekologiska maten"

Bild: Bild: TT

Dagens ETC

Ekologisk odling leder till svält. Det var ett av flera påståenden som en forskargrupp vid SLU framlade i en uppmärksammad debattartikel. Men många av deras påståenden är starkt ifrågasatta.

Ekologisk odling leder till svält, skördarna innehåller gift och metoden minskar inte övergödande kväve­utsläpp.
   Det skrev nyligen en forskargrupp vid SLU i en uppmärksammad debattartikel.
   Men många av deras påståenden är starkt ifrågasatta.

Det har gått en vecka sedan en forskargrupp vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, skrev en uppmärksammad debattartikel i Svenska Dagbladet där de kritiserade vurmen för ekologisk odling. De tre forskarna Holger Kirchmann, Lars Bergström och Thomas Kätterer samt Rune Andersson, före detta programchef vid SLU menar istället att ekologisk odling leder till svält. Resonemanget bygger bland annat på att ekologisk odling ger mindre skördar än konventionell – enligt forskargruppen minskar skördarna mellan 30 och 60 procent beroende på vilken gröda det handlar om. De skrev också att ekoodling inte minskar utsläppen av näringsämnen till yt- och grundvatten och att ekoodling inte är klimatsmart.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser