Hoppa till innehållet

800 Dagar

BP utlovar mindre olja – mer förnybart

BP:s planerar att investera fem miljarder dollar årligen i förnybar energi och samtidigt minska produktionen av olja och naturgas med 40 procent.
BP:s planerar att investera fem miljarder dollar årligen i förnybar energi och samtidigt minska produktionen av olja och naturgas med 40 procent. Bild: Bild: Alastair Grant/AP/TT, Shutterstock (montage)

Dagens ETC

Oljejätten British Petroleum, BP, lovar netto noll-utsläpp i sin nya företagsstrategi. Företaget ska minska sin produktion av olja och naturgas, för att istället investera mer i förnybar energi.

BP:s vd Bernard Looney fick många att höja på ögonbrynen när han i veckan, i samband med att presenterade kvartalsrapporten som visade en förlust på nästan 140 miljarder kronor, lovade stora satsningar på renare energi. Planen är att investera 5 miljarder dollar (drygt 40 miljarder kronor) årligen i förnybar energi som vind, sol och vätgas. Summan är tio gånger så stor som den som spenderas nu, kommenterar New York Times. Investeringar ska också göras i bioenergi, elbilsinfrastruktur samt infångning, användning och lagring av koldioxid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln