Hoppa till innehållet

Klimatmöte

Alternativt klimatmöte visar vägen till förändring

Startskottet på ZAC var helgens ”Folkets klimatmöte”, som arrangerades i vänsterledda kommunen Montreuil.
Startskottet på ZAC var helgens ”Folkets klimatmöte”, som arrangerades i vänsterledda kommunen Montreuil. Bild: Bild: Shora Esmailian

Dagens ETC.

”Förändra systemet, inte klimatet”. Så lyder parollen för det alternativa klimatmötet som gick av stapeln i helgen. Under en hel vecka kommer aktivister, medborgare och civilsamhället sätta agendan, formulera konfliktlinjerna och presentera alternativen.

I folkmun går den under benämningen ZAC, förkortning för Zone d’Action pour le Climat, eller ”Zon för klimataktion”. Det är där aktivister befinner sig under pågående klimattoppmöte i Paris. Från nio på morgonen till nio på kvällen pågår filmvisningar, debatter, föredrag, workshops, utställningar och stormöten. Programpunkterna är utspridda över Paris innerstad och bland arrangörerna finns till exempel klimatorganisationen 350.org, tyska Rosa Luxemburg-stiftelsen, brittiska Global Justice Now och urfolksnätverket Indigenous Environmental Network. Det är knappt en vecka kvar av det officiella klimattoppmötet och aktivisterna är fast beslutna att fortsätta sin kamp för klimaträttvisa. Och alla är medvetna om att detta inte kommer att vara det sista de gör, att slutstriderna väntar efter COP21. Således svarar också nästan alla som Dagens ETC intervjuar att de inte sätter några förhoppningar till att ett ambitiöst, bindande och rättvist avtal genereras av två veckors förhandlingar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00