Inrikes.

2018-05-17 08:10

Ytterligare två av NMR:s bankkonton stängs ner

I går avslutade Nordea och SEB två bankkonton tillhörandes två ledande medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Sammanlagt har sex konton kopplade till organisationen avslutats efter Dagens ETC:s granskning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Orsaken till att SEB och Nordea nu agerar är en rad artiklar i Dagens ETC som visat att kontohavarna, två ledande NMR-medlemmar, har använt kontona för att samla in pengar till organisationen.

I ett brev skriver banken till en av kontohavaren Robert Eklund att ”det har kommit till vår kännedom att du använt ditt privatkonto … för insamling av utrustning till NMR”.

Enligt SEB strider det mot reglerna och därför avslutas alla hans tjänster den 15 maj. Nordea har valt att avsluta ett konto på samma datum. Robert Eklund är ledare för organisationens avdelning i Norr- och Västerbotten, som NMR kallar Näste 6. Han är dömd för en mängd vålds- och hatbrott riktat mot meningsmotståndare, en utländsk granne och sin ex-flickvän.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sex konton nedstängda

De förlorade kontona är ett stort bakslag för organisationen som fått det allt svårare att samla in ekonomiskt stöd. Sedan Dagens ETC inledde sin granskning av organisationens ekonomi i höstas har sammanlagt sex bankkonton registrerade hos Nordea, SEB och Skandiabanken stängts.

I en artikel på NMR:s propagandasida Nordfront skriver organisationen upprört om bankernas agerande och lovar att gå till motangrepp mot ”bankväldet”.

– Har vi någonsin tidigare i svensk historia sett ett tydligare exempel på bankirernas makt? Har vi någonsin tidigare sett ett tydligare exempel på valfusk? säger Nordiska motstånds­rörelsens ledare Simon Lindberg i artikeln på Nordfront.

Före detta SD-ordförande

De senaste dagarna, innan kontot avslutades, har organisationen samlat in pengar från sympatisörer för att ”anlita en jurist till att granska bankernas grundlagsvidriga övergrepp”. Den 10 maj skänkte den före detta Sverigedemokratiska topppolitikern Christopher Dulny 1 000 kronor.

Han var tidigare ordförande för SD i Stockholms stad och partiets förstanamn i kommunvalet i Stockholm. På Twitter skriver Dulny att han ”stöder Nordfronts rätt att vara en mediaaktör och NMR:s rätt att bedriva valrörelse inom lagens ramar. Bankernas politiska agerande är ett hot mot alla som kritiserar systemet”.

NMR-ledarna vars konton avslutades

Robert Eklund

Han är ledare för organisationens avdelning i Norr- och Västerbotten, det så kallade Näste 6. Han är dömd för en mängd hat- och våldsbrott riktade mot meningsmotståndare, en utländsk granne och sin ex-flickvän.

Robin Palmblad

Driver NMR:s webbradio. Har i Nordfronts kommentarsfält hyllat brandattacker mot flyktingboenden. Dömd för misshandel.

6

… bankkonton registrerade hos Nordea, SEB och Skandiabanken har stängts sedan Dagens ETC hösten 2017 inledde sin granskning av NMR:s ekonomi.