Inrikes.

2014-12-16 15:16
"KD måste tänka om och KDU kommer att gå bräschen för detta", säger Ian Wachtmeister om Kristdemokraternas syn på invandringen. Bild: Henrik Montgomery/TT
"KD måste tänka om och KDU kommer att gå bräschen för detta", säger Ian Wachtmeister om Kristdemokraternas syn på invandringen.
Puffetikett
Dagens ETC

Wachtmeister: "SD och KD är egentligen samma parti"

Ian Wachtmeister är rådgivare till Sverigedemokraterna och speciellt deras partiledare Jimmie Åkesson. Samtidigt håller han föredrag för Kristdemokratisk ungdom i Stockholm:

– Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är egentliga samma parti. De står för samma folkhem, samma försvarspolitik och samma kristna etik, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt Ian Wachtmeister är det, åtminstone om ungdomsorganisationen får bestämma, bara en tidsfråga innan KD börjar diskutera invandringen och dess kostnader på allvar:

– Vad ska de göra? De vet att Sverigedemokraterna är deras främsta konkurrent om rösterna. Tar de upp flyktingfrågan på allvar kommer de att gå från runt 4 procent i röstetal till 10 procent.

Just nu sitter dessutom Kristdemokraterna på pottan, menar Wachtmeister, som är övertygad om att partiet kommer att förlora en rad väljare till just Sverigedemokraterna – vilket kommer få som effekt att de inte klarar fyra-procent-spärren till riksdagen.

– KD måste tänka om och KDU kommer att gå bräschen för detta.

”Måste byta partiledare”

Efter Sara Skyttedals kritiserade debattartikel i DN där hon argumenterade för minskad invandring berättade hon för Aftonbladet att hon aldrig under sitt under politiska engagemang fått så många tackmejl.

– Under mina föredrag inför de unga kristdemokraterna talar jag om att KD måste byta partiledare, något som inte tagits emot positivt i moderpartiet. Men vi ser att KDU håller på att profilera sig och dess ledare Sara Skyttedal driver en framgångslinje.

Ian Wachtmeister har sedan gammalt ett nära samarbete och är dessutom vän med KD:s gamla partiledare Alf Svensson.

– Jag vet att delar av Kristdemokraterna är medvetna om att det måste bli en förändring av partiets linje om flyktingpolitiken, men det är en mycket känslig fråga. Alf Svensson glider också undan de här frågorna.

Han är övertygad om att många inom näringslivet är missnöjda med den nuvarande flyktingpolitiken men inte vågar ta bladet från munnen.

– De drömmer sig tillbaka till tiden fram till 1980 då det bara handlade om arbetskraftsinvandring. De vet att de behöver arbetande invandrare, men de vill inte ha några flyktingar. När jag träffar dem privat visar det sig att de är inne på samma linje som Sverigedemokraterna.

En fråga om taktik

Ian Wachtmeister är rådgivare till Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Han känner sig övertygad om att Jimmie är tillbaka till valet i mars och att hans popularitet kommer att behövas.

– SD:s ledning är dock mycket tight och det finns inga stora motsättningar mellan Jimmie och Mattias Karlsson. De verkar dock ha olika syn på taktiken.

– Men jag tror inte Jimmie hade gått ut och deklarerat att nyvalet skulle vara en folkomröstning om invandringen. Jimmie vill skapa ett brett parti och inte bara ett enfrågeparti, när han är tillbaka kommer han nog att understryka detta, säger Ian Wachtmeister.

Ian Melcher Shering Wachtmeister af Johannishus

Ålder: 81.

Född: I Nääs säteri i Södermanland.

Är: Svensk greve, företagsledare, politiker och författare. Grundade tillsammans med Bert Karlsson Ny demokrati 1991 och blev riksdagsledamot för samma parti 1991–1994.