Inrikes.

2021-06-28 12:54
Stefan Löfven möts av ilska i sociala medier från V-profiler. Bild: TT/Stina Stjernkvist, Faksimil
Stefan Löfven möts av ilska i sociala medier från V-profiler.
Puffetikett
Dagens ETC

(V)reden mot Löfvens pressträff: ”Ovärdigt av en statsminister”

Vänsterpartiet lierade sig med högerpartierna för att fälla regeringen, utan något regeringsalternativ. Det var statsminister Stefan Löfvens ord på dagens pressträff där han meddelade sin avgång. Nu riktar flera V-röster kritik mot Löfven.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Statsministern Stefan Löfven var tydlig med hur han ser på Vänsterpartiets agerande kring misstroendeförklaringen, som röstades igenom med hjälp av M, KD och SD.

– Det råder inga tvivel om att Vänsterpartiets agerande har lett fram till dagens svåra situation. De röstade bort regeringen utan att ha ett gemensamt regeringsalternativ, säger han.

Löfven säger att partierna bakom januariavtalet la fram ett förslag om förhandlingar mellan parterna på bostadsmarknaden, som V frågade efter. Han beklagar att V inte godkände det förslaget.

"Ovärdigt av en statsminister"

Vänsterpartiet, som aldrig ansett att grundförutsättningarna för förhandlingarna mellan parterna på bostadsmarknaden varit tillräckliga, väntade inte med kritiken.

“Ovärdigt av en statsminister att fortsätta vilseleda svenska folket. Vänsterpartiet har lyckats försvara 3 miljoner hyresgäster, det är mer än Stefan Löfven kan säga om sitt eget parti. En lögn kan aldrig bli sanning oavsett hur många gånger den upprepas. Lägg ner & ta ansvar!” skriver V:s bostadspolitiska talesperson Momodou Malcolm Jallow på Twitter.

Även riksdagsledamoten Ali Esbati ifrågasätter sanningshalten i Löfvens påstående att regeringen la fram det förslag som V frågat efter.

“Det är inte så bra av Stefan Löfven att bygga sitt case på ett påstående som är väldigt, väldigt enkelt att kontrollera.” skriver han på Twitter och fortsätter: ”Men efter pk:n hoppas jag att han och S samlar ihop sig och hittar mer sanningsbaserade talepunkter. Sverige behöver det.”

Stefan Löfven säger under presskonferensen att det bildats en temporär allians mellan V och de höger-konservativa partierna, för att fälla regeringen. Men att V inte har något intresse av att bilda regeringen med de partierna.

– Vi hade fyra partier som röstade mot regeringen och för misstroendeförklaringen utan att ha ett nytt regeringsalternativ. De är ansvariga för det.

Även den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt kritiserar statsministerns uttalande på Twitter.

“Den parlamentariska demokratins villkor är att en regering måste tolereras av riksdagen. Löfven försökte strunta i det. En smula ödmjukhet inför det hade varit klädsamt.
Dessutom talar Löfven inte sanning om oberoende förhandlingar för parterna, de erbjöd en riggad förhandling.” skriver han.

Rossana Dinamarca, tidigare V-politiker och numera krönikör i ETC Göteborg, skriver så här på Twitter: Jag vet inte hur många gånger Löfven under dagens presskonferens fräst att vänstern har lierat sig med de högerextrema/högerkonservativa. Ärligt talat Steffe, ni har ju gått de högerextrema och högerkonservativa till mötes under flera års tid…