Hoppa till innehållet

Inrikes

”Vinstintresset är förödande i välfärden”

2020 hade 71,2 procent av lärarna i kommunala grundskolor lärarlegitimation. Inom privata skolor var motsvarande siffra 62,5 procent. 
Bild: Jonas Ekströmer / TT
2020 hade 71,2 procent av lärarna i kommunala grundskolor lärarlegitimation. Inom privata skolor var motsvarande siffra 62,5 procent. Bild: Jonas Ekströmer / TT Bild: Jonas Ekströmer/TT

Dagens ETC

Privatiseringen inom den svenska välfärden skulle göra den bättre och effektivare. Men när företagen främst jagar vinst så pressas kostnaderna och därmed kvaliteten, enligt en rapport av tankesmedjan Tiden och Skattebetalarnas riksförbund.
– Enskilda verksamheter kan vara bra, men för systemet är vinstintresset förödande, säger rapportförfattaren Anne-Marie Lindgren.

 Den långvariga socialdemokratiska socialministern Gustav Möller sa en gång: "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket." Med det som utgångspunkt har rapportförfattaren och den socialdemokratiska ideologen, Anne-Marie Lindgren undersökt resultatet av den privatiserade välfärden. 

Lindgren slår fast att framgångarna som skulle komma med marknadslösningarna har uteblivit. Privatiseringen har inte lett till lägre kostnader eller högre kvalitet. Tvärtom har det inneburit en försämrad kontroll över hur skattepengarna används, enligt rapporten. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser