Inrikes.

2016-06-02 09:32
"Man utgår ifrån ett par enstaka individers åsikter, i en grupp av flera hundra föräldrar", säger en av föräldrarna som Dagens ETC har pratat om.
"Man utgår ifrån ett par enstaka individers åsikter, i en grupp av flera hundra föräldrar", säger en av föräldrarna som Dagens ETC har pratat om.

"Vi utmålas som rasister"

Det var tänkt att nyanlända barn skulle inhysas i friskolan Thoren Framtids lokaler i Ronneby, men plötsligt backade företaget. Den senaste veckan har det rasat en hård debatt där föräldrar till eleverna på skolan anklagats för rasism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den senaste veckan har det stormat rejält kring friskolan Thoren Framtid i Ronneby. Såväl lokala som rikstäckande medier har rapporterat om hur föräldrar på skolan stoppat en verksamhet för nyanlända barn mellan 7 och 15 år, som var planerad att starta i lokalerna. Lokalpolitiker har jämfört situationen med apartheid, då det bland annat förekommit diskussioner om att dela upp ingångarna mellan de olika grupperna. Tidningen Expo har också rapporterat om enskilda personers rasistiska utfall i sociala medier.

Nu slår en förälder tillbaka mot bilden att det hela rör sig om ett rasistiskt drev. Marcus Jingfors, som har barn på skolan, har skrivit ett öppet brev riktat till Malin Norfall som är gruppledare för Socialdemokraterna i Ronneby. Hon är en av de som offentligt krävt en förklaring från Thorengruppen. Marcus Jingfors menar dock att Malin Norfall har bidragit till att utmåla hela föräldragruppen som rasister.

– Det är något som gjort oss väldigt ledsna och besvikna. Man utgår ifrån ett par enstaka individers åsikter, i en grupp av flera hundra föräldrar. Det känns inte bra att vi blir dragna över en kam på det sättet, säger han till Dagens ETC.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Han poängterar också att det har funnits föräldrar som varit kritiska till inhysningen av helt andra skäl, nämligen att lokalerna redan idag är trånga och att barn i väldigt spridda åldersgrupper då skulle få dela skola med varandra.

Står fast vid sin kritik

Malin Norfall har i sin tur skrivit ett öppet svar till Marcus Jingfors brev. Hon står fast vid sin kritik och menar att det finns gott med fog för att kräva en förklaring från Thorengruppen, men poängterar också att hon aldrig har anklagat hela föräldragruppen för det inträffade.

– Det är ingen som har sagt att alla föräldrar har protesterat på ett rasistiskt sätt. Men jag vet att dessa åsikter finns där ute. Folk har ringt in till tjänstemän, till skolan och så vidare. Det handlar inte om någon enstaka person, säger Malin Norfall och fortsätter:

– Det finns många bitar i det här som är väldigt märkliga. Thorengruppen som har valt att backa och säga nej till att låta flyktingbarnen inhysas i lokalerna. Det beror på att man kände till stämningen i föräldragruppen. Man skulle aldrig ha låtit sig påverkas om det bara handlade om en enskild förälder.

Avvisar anklagelserna

Thorengruppen avvisar å sin sida bestämt att barnens härkomst har något att göra med det faktum att man inte vill dela med sig av sina lokaler. Istället menar man att det handlar om utrymmesbrist.

– Vi blev tagna på sängen av beskedet att det tredje våningsplanet i vår skola hade hyrts ut; vi hade inte fått vara med i den dialogen, säger Katharina Sjögren-Edström som är affärsområdeschef för Thorengruppen till tidningen Sydöstran.


Läs även: Därför borde journalister dubbelkollat storyn om skolan i Ronneby

Vad har hänt?

I förra veckan spreds nyheten om hur friskolan Thoren Framtid i Ronneby stoppat inhysningen av flyktingbarn i sina lokaler. Detta ska ha skett som en reaktion på rasistiska protester i föräldragruppen till de nuvarande eleverna.

I tisdagens tidning skrev Dagens ETC:s Lina Hjorth en ­ledare som ville nyansera denna bild.

Thorengruppen, och ­enskilda föräldrar, har avvisat ­anklagelserna.