Inrikes.

2015-07-01 07:30
Bild: Press

”Vi måste kämpa för Grekland”

Krisen fördjupas för både Grekland och eurosamarbetet. Marita Ulvskog (S) vill inte lägga bördan på det grekiska folket. Men det råder oenighet bland Sveriges röda och gröna röster.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De senaste dagarna har den ekonomiska krisen i Grekland fördjupats. Europeiska centralbanken (ECB) beslutade i helgen att de kommer att frysa nivån för nödlån. Detta ledde till att människor började vallfärda till uttagsautomater för att få sina pengar i kontanter, vilket i sin tur ledde till att bankerna stängde då de inte hade nog med kontanter.

Igår löpte förlängningen av EU:s och IMF:s nuvarande nödprogram ut, och på söndag ska landet rösta om att acceptera eller förkasta långivarnas bud.

Syriza som leder regeringen har uppmanat folket att rösta nej, medan EU starkt förespråkar ett ja. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker gick under måndagen till hård attack mot den grekiska regeringen och riktade sig direkt till det grekiska folket:

– Begå inte självmord av rädsla för att dö.

Fåordig statsminister

Även statsminister Stefan Löfven (S) har uttalat kritik mot den grekiska regeringen.

– Att Grekland helt plötsligt säger att man vill ha en folkomröstning klockan en minut i tolv, och dessutom tycker att folket ska rösta nej, det agerandet imponerar inte på mig, sa han i P1 Morgon i måndags.

När Dagens ETC snabbt träffar honom under Socialdemokraternas dag i Almedalen vill han inte gå vidare i resonemanget.

– Det är ett allvarligt politiskt läge vi befinner oss i.

Han vill heller inte kommentera Junckers uttalande:

– Det får stå för honom. Jag vill inte recensera.

På måndagskvällen höll Stefan Löfven sedan sitt tal, där han tog upp Grekland:

– Sverige är beroende av stabiliteten på den europeiska marknaden, och vi kommer att göra allt i vår makt för att oron drabbar svensk ekonomi så lite som möjligt.

EU:s politiska ansvar

Hans partikamrat, europaparlamentarikern Marita Ulvskog, väljer istället att betona att det grekiska folket inte bör straffas för vad hon menar är politiska beslut.

– Vi måste kämpa för att låta Grekland vara kvar i eurosamarbetet, om det är det de vill. Det ska inte vara vanliga människor som får betala ansvaret för politiska beslut. Men den här frågan har hanterats väldigt känslostyrt av eurogruppen, säger hon till Dagens ETC och fortsätter:

– Det var alldeles uppenbart att Grekland skulle få svårt att leva upp till kriterierna för att platsa i eurosamarbetet från första början. Ändå togs de in. Detta var ett politiskt beslut, som var en del av en politisk hype runt euron. Det är alltså politiska beslut som har lett till det vi ser i dag, därför är det ett EU-politiskt ansvar att reda ut detta. Att lasta grekerna för detta är inte värdigt.

Anna-Maria Carnhede
Christian Egefur

4 tycker till om Grekland

Malin Björk (V), EU-parlamentariker:

”Jag har följt förhandlingarna noga. Tonläget har hårdnat. Tillslut spelade det ingen roll vad Grekland sa, huvudproblemet är att trojkan inte accepterat Syrizas vänsterpolitik. Det handlar om en ekonomisk maktkamp. Högern har i Grekland fått en motkraft. Jag ser högerpolitiker här som går upp i tonläge och nästan tuggar fradga så snart Grekland nämns.”

Gudrun Schyman (Fi), talesperson:

”Det är väldigt upprörande, det som pågår. EU:s ministrar och regeringschefer visar ett totalt förakt för demokratin. Detta har varit EU:s akilleshäl från början – att det bara är ekonomin och bankerna som ska styra. Detta har fått katastrofala konsekvenser för många länder. Det skär i öronen när man hör med vilket förakt de uttalar sig om det grekiska folket.”

Valter Mutt (MP), utrikespolitisk talesperson:

”EU har blivit alltmer Angela Merkel och en projicering av den tyska makten med ett enormt inflytande. Därför spricker samarbetet upp i sömmarna då det inte är på lika villkor för länderna. Att Grekland ständigt tvingas betala pengar de inte har är en återvändsgränd som inte löser problemet. Klokast vore nog det här Grexit, att Grekland lämnar eurosamarbetet och återinför en egen valuta.”

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande:

”Vi riskerar att få ett fattigt land mitt i EU-idyllen. Vi måste alla på olika sätt ta vårt ansvar för att hjälpa grekerna. ECB:s förhandlingar är svåra att överblicka, dem vill jag inte gå in på. Men vad som är glasklart är att inte grekerna ska behöva axla detta ansvar själva.”