Inrikes.

2017-09-14 11:00
Afghanska flyktingar sitter på åhörarläktaren i riksdagshuset för att lyssna på debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Bild: Claudio Bresciani/TT
Afghanska flyktingar sitter på åhörarläktaren i riksdagshuset för att lyssna på debatten om situationen för ensamkommande flyktingbarn.

”Vi kommer att kämpa tills vi får ett bra svar”

Vänsterpartiet vill ha amnesti för de ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan. På tisdagen debatterades frågan i riksdagen. Men debatten kom mer att handla om handläggningstider och rättssäkra asylprocesser.

På läktaren satt ett hundratal berörda asylsökande.

Sedan mer än en månad tillbaka sittstrejkar i Stockholm hundratals ensamkommande flykting­ar, både barn och ungdomar, för att få stanna i Sverige och slippa skickas tillbaka till krigets Afghanistan.

I går tisdag debatterade riksdagen frågan på begäran av Vänsterpartiet, som själva står för ståndpunkten att de ensamkommande som fått avslag på sina ansökningar om asyl bör ges amnesti.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


På läktaren satt ett hundratal av de berörda. På plats fanns också representanter från organisationen Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa.

Talespersonen Sara Edvardsson Ernborg sade strax före debatten att hon hoppas att Miljöpartiets Maria Ferm, som också är en av debattörerna, ser till att skapa en ny lag som löser den svåra situation som många ensamkommande befinner sig i.

– Vi har sagt det från början. Det blev inte bra med den nya lagen. Alla undandrar sig sitt ansvar, säger hon.

”Droppen som urholkar stenen”

Kritiken riktas mot att barn och ungdomar slentrianmässigt skrivs upp i ålder, mot att de tvingas från familje- och HVB-hem innan de fått möjlighet att överklaga myndigheternas beslut och mot att de riskerar att avvisas till länder som svenskar avråds från att åka till.

– Vad debatten utmynnar i vet jag inte. Men jag ser det här som droppen som urholkar stenen. Vi är inte framme ännu, men frågan är uppe, och vi signalerar att vi inte viker ned oss, säger hon.

Mina från Ung i Sverige, på plats i riksdagen, säger till Dagens ETC att hon hoppas på att debatten ska leda fram till ett bra besked.

– Jag vill att de stoppar utvisningarna till Afghanistan och vi kommer att kämpa och stå kvar tills vi får ett bra svar, säger hon.

”Måste få snabbt besked”

Ett sådant dröjer dock. Vänsterpartiets förslag om amnesti för dem som fått avslag passerade utan gehör. I stället koncentrerade sig de flesta talare på att understryka vikten av snabba handläggningstider – för att minska lidande och osäkerhet. Från Alliansen kom också en del kängor mot de beslut som regeringen fattat som oppositionen menar förvärrat situationen för asylsökande.

Stor enighet rådde också kring att asylbedömningar inte skulle ”politiseras”.

– Vi måste hålla fast vid den ordning vi har och kan inte återgå till den politik som rådde före 2015. Men oavsett om man får stanna eller åka hem måste man få ett snabbt besked, sade Johan Forsell (M).

Men även om ”ordning i asylprocessen” var en återkommande mening tycks det som att Sara Edvardsson Ernborgs förhoppning inte var helt förgäves.

– Vi ser att människor drabbats hårt av långa handläggningstider. Vi måste säkerställa att det lagstiftningen syftade till också blir av. Vårt ansvar är att agera, inte behålla status quo, särskilt när det handlar om unga människor som bott här en lång tid, särskilt med tanke på den psykiska ohälsa som finns i gruppen. De som kom som ensamkommande 2015 måste få en möjlighet att stanna, sade Maria Ferm.

Läs vidare på nästa sida: Röster från debatten