Inrikes.

2019-08-10 14:10
 • Nätverket Fridays for future och Greta Thunberg har uppmanat till en global strejk för klimatet den 27 september för att sätta press på politikerna att agera i klimatfrågan. Bild: Janerik Henriksson/TT
  Nätverket Fridays for future och Greta Thunberg har uppmanat till en global strejk för klimatet den 27 september för att sätta press på politikerna att agera i klimatfrågan.
 • Strejk för allmän rösträtt i Stockholm, maj 1902. Bild: Pressens bild/TT
  Strejk för allmän rösträtt i Stockholm, maj 1902.
 • Anders Kjellberg. Bild: Kennet Ruona
  Anders Kjellberg.
 • Christer Thörnqvist. Bild: Edith Beckman
  Christer Thörnqvist.
 • Demonstrationen Global Strike for Future gick från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm den 24 maj i år. Bild: Janerik Henriksson/TT
  Demonstrationen Global Strike for Future gick från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm den 24 maj i år.
 • Läraren Peter Forsberg är en av få vuxna svenskar som redan har strejkat för klimatet. Bild: Solveig Betnér
  Läraren Peter Forsberg är en av få vuxna svenskar som redan har strejkat för klimatet.
 • Solveig Betnér är informations-organisatör på SAC Syndikalist-erna. SAC har beslutat om att lägga ett strejkvarsel inför den 27 september.
  Solveig Betnér är informations-organisatör på SAC Syndikalist-erna. SAC har beslutat om att lägga ett strejkvarsel inför den 27 september.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

”Vi har ingen tradition av politiska strejker i Sverige”

Greta Thunbergs strejkupp­maning möttes av ljummet intresse från stora delar av svensk fackföreningsrörelse. Kritiker menar att en klimatstrejk avfärdats allt för lättvindigt.

Samtidigt saknar Sverige en tradition av politiska strejker. ETC tar tempen på en sällan använd politisk påtryckningsform.

Den 15 till 17 maj 1902 gick 120 000 svenska arbetare i en rent politisk strejk för kravet på allmän och lika rösträtt. Många arbetare fick sparken för att ha deltagit. Huruvida strejken drev på utvecklingen mot allmän rösträtt är omtvistat, men den skakade om arbetsgivarna till den grad att Svenska arbetsgivareföreningen, SAF, bildades senare samma år. Sedan dess har politiska strejker varit något mycket sällsynt på svensk arbetsmarknad.

Nu väcks frågan om den politiska strejken igen tack vare de unga klimataktivisternas uppmaning till vuxenvärlden om en klimatstrejk i september. Nätverket Fridays for future och Greta Thunberg har uppmanat till en global strejk för klimatet den 27 september för att sätta press på politikerna att agera i klimatfrågan och vidta åtgärder för att hålla den globala uppvärmningen nere.

Från de stora svenska facken har intresset varit svalt. LO uppger till Arbetet att organisationen i regel inte använder strejkvapnet till politiska påtryckningar och meddelar att LO istället under hösten kommer att bedriva en dialog med Fridays for future om hur fackföreningsrörelsen kan bidra i klimatomställningen. Saco och TCO ger liknande svar – strejkvapnet används inte politiskt.

”Ingen tradition”

Anders Kjellberg, professor i socio­logi vid Lunds universitet, är en av Sveriges ledande forskare på strejker. Han tror inte att det är troligt att de stora facken kommer att svänga i frågan den närmsta tiden.

– Vi har ingen tradition av politiska strejker i Sverige. Det finns heller inget större tryck underifrån inom facken. Så länge det inte finns så kommer det knappast bli aktuellt, säger Anders Kjellberg till ETC.

På senare år har politisk strejk diskuterats ett fåtal gånger bland de stora fackliga paraplyorganisationerna. Så sent som i våras sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i sitt första maj-tal att han är säker på att LO-medlemmar är beredda att gå ut i strejk om arbetsrätten försämras kraftigt.

När alliansregeringen 2006 aviserade höjningen av avgifterna till a-kassan väcktes krav på politisk strejk.

– Höjningen av avgifterna till a-kassan är det som har haft mest negativt inflytande för medlemsantalet i facken någonsin, säger Anders Kjellberg.

– Trots det var varken LO, TCO eller Saco inne på detta med politisk strejk. Man resonerade så att det hade varit ett val strax innan och medborgarna hade röstat fram en alliansregering, då skulle man inte ifrågasätta det. Då fanns ett visst tryck underifrån. Den frågan berörde medlemmarna mer konkret och direkt än vad klimatet kanske gör. SAC förespråkade en politisk strejk, men de har så få medlemmar.

Politiska strejker har börjat diskuteras och användas mer internationellt, exempelvis strejkas det i flera länder på den internationella kvinnodagen. Tror du att svensk arbetarrörelse kan ta intryck av den utvecklingen?

– Vi har inte samma tradition av demonstrationsstrejker. I Frankrike kan strejker handla om pensioner och allt möjligt politiskt. Delvis förklaras det av att facken är så svaga. Staten reglerar också mycket på arbetsmarknaden i Frankrike, minimilöner och annat. Vi har inte den typen av statsreglering, utan vi har en partsreglering, det gör också att det i Sverige inte blivit lika aktuellt med strejker riktade mot regeringen. Så vi har inte den vanan.

En annan typ av klimatstrejk

Strejkforskaren Christer Thörnqvist vill lyfta fram möjligheten till en annan typ av klimatstrejk, som han menar vore möjlig att vinna stöd för. I en debattartikel i Aftonbladet tar han bland annat upp Livsmedelsarbetareförbundet deltog i endagsaktioner som i princip utgjorde sympatistrejker mot Unilever och United fruit som var verkade i Sydafrika under apartheidtiden.

– Jag ville dels lyfta fram att visst skulle det gå om man ville, en endagsmanifestation som Greta vill ha, det skulle vara möjligt. Men jag tror att det kan vara lättare att få med sig fackföreningsrörelsen på punktaktioner mot stora utsläppare. Som när man slog mot företag som verkade i Sydafrika under apartheidtiden. Man kan tänka sig liknande punktaktioner i klimatfrågan. Att gå på enskilda, globala företag som har rykte om sig som miljöbovar. Då kan man också få med sig lite bredare allmänhet. Det är en mer pragmatisk form av klimatstrejk.

Istället för att bara ställa sig bredvid Greta, kan facken börja ställa omställningskrav på de egna arbetsgivarna, menar Christer Thörnqvist.

– Det var så de gjorde på 70-talet i de här exemplen jag tagit upp. En strejk mot stora utsläppare och direkta miljösabotörer skulle kunna fungera rätt bra.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

SAC lägger strejkvarsel

Ett svenskt fack, SAC Syndikalisterna, har i nuläget beslutat om att lägga ett strejkvarsel inför den 27 september.

– Vi har inte formulerat varslet än. Troligtvis blir det en del av arbetsdagen. Jag kan inte svara på det i dag. Det handlar inte om hur många som strejkar, det vi vill är att nå fram med att vi också tar klimatfrågan på stort allvar, säger Solveig Betnér, informationsorganisatör på SAC.

I april möttes representanter från SAC och företrädare för Fridays for future och under centralkommiténs möte i maj diskuterades ett deltagande vid strejken den 27 september. En diskussion som slutade i ett beslut om ett centralt varsel om en politisk strejk.

– Vi kan inte acceptera kapitalismens miljöförstöring. Man når inte jämlikhet om man utnyttjar naturresurser på det sätt man gör. Att kämpa för miljön är en del av syndikalismen, säger Solveig Betnér och lägger till att Fridays for future också visat intresse för frågan om strejkrätten, som SAC arbetat mycket med.

Finns det någon oro kring hur klimatstrejken kommer att betraktas i ljuset av de nya begränsningarna av strejkrätten?

– Vi har inte arbetat så mycket med utformningen av varslet, så vi har inte hunnit ha de diskussionerna ännu.

Det finns ju ingen större tradition av politiska strejker i Sverige, anser ni att den politiska strejken borde bli ett alternativ för svensk arbetarrörelse?

– Ja, absolut. Vi måste använda alla verktyg vi kan. Det finns möjligheter, vi kan kämpa. Det är viktigt när det är så unga personer som kämpar, att visa att vi vuxna tar det på lika stort allvar som dem. Särskilt i ljuset av inskränkningarna av strejkrätten. Då kan man också samtidigt visa på att det inte är okej att begränsa strejkrätten.

Peter Forsberg är lärare på Runö folkhögskola och medlem i Stockholms LS av SAC och en av få svenskar som redan har klimatstrejkat.

– Jag har varit med på fredagsdemonstrationerna på Mynttorget i Stockholm när jag har kunnat, när jag har ledigt eller tid över. Inför den globala samlingen den 24 maj så uppmanades även vuxna att strejka. Jag kände att jag är nog en av dem som kan. Jag föreslog det till mitt fack och de sa ja. Det var för kort tid för att varsla centralt men jag ville inte vänta. Jag ville visa på att det går, så kanske det kan bli större till den 27 september.

Vad fick du för reaktioner när du strejkade?

– Bra reaktioner faktiskt. På jobbet var de positiva. Rektorn var lite fundersam, men när han förstod syftet så blev han sympatiskt inställd.

Inför den 27 september har intresset från de större facken varit svalt. Vad tänker du om det?

– Det är inte så förvånande. När SAC strejkade mot försämringarna i a-kassan 2006 var ju inte heller några av de större facken med. Men det är synd i det här fallet, det här är en större fråga, även om a-kassan var viktig. Jag vet att det är många gräsrötter inom flera fack som vill strejka och som har skrivit till sina fackförbund om det. LO säger ju att de ska ha dialog med Fridays for future, och det kanske är det första steget ändå. Kanske svänger de i strejkfrågan längre fram.

Peter Forsberg menar dock att det viktigaste är att facken tar upp miljöfrågan i sin dagliga verksamhet och jobbar med det.

– Det är en arbetsmiljöfråga, det är en facklig fråga. Ska vi få företag att ställa om så kan alla som jobbar på en arbetsplats vara drivande. Möjligen kanske vi kan få se en sådan utveckling, att fackförbund, även mitt eget, blir mer medvetna om hur man kan arbeta med de här frågorna.

– Jag hoppas ju också att flera förbund kommer att känna av trycket från medlemmar och kanske ändra sig på sikt. Många enskilda medlemmar kommer att delta även om de inte får strejka, man kan ta kompledigt, semesterdagar, byta pass och så vidare. Det finns fler sätt att delta även om man inte kan strejka.

Kommer du att strejka även denna gång?

– Jag kommer att delta, men jag har inte bestämt om jag ska strejka formellt. Förra gången var det en poäng med att det var Sveriges första fackligt varslade strejk för klimatet. Det var jag och minst en till från mitt fack. Men om jag i september får med hela skolan, personal och kursdeltagare, så är det många som kommer till manifestation, så känns det viktigare den här gången än att jag strejkar ensam.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter