Inrikes.

2020-02-12 11:05
Bernt Hermele. Bild: Privat
Bernt Hermele.
Puffetikett
Dagens ETC

”Vi åkte till Norrköping och satte upp bilden igen”

Efter SD:s polisanmälan plockades en bild bort från Norrköpings stadsmuseums utställning om nazismen. Då åkte Bernt Hermele, journalist och författare till boken ”Överlevarna”, dit och satte upp den igen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Du har sett till att en bild som plockats bort från en utställning på Norrköpings stadsmuseum, efter en polisanmälan från SD, har kommit upp igen. Vad hände?

– Jag läste att museet var polisanmält för en bild och tyckte att det var så konstigt, så jag letade rätt på bilden det gällde. Det visade sig att det inte var en separat bild utan en artikel i en lokaltidning som handlade om någon SD:are som publicerat sig på en nazistsajt, artikeln var illustrerad med en bild på SD:s styrelse i Norrköping.

– Jag tror inte ens att polisen startade någon förundersökning, men någon ansvarig person på museet bestämde sig ändå för att ta ner artikeln. Då tänkte jag bara "den där ska upp igen". Så jag tryckte ut artikeln lite amatörmässigt på min svartvita skrivare och ringde en polare och frågade om han skulle med till Norrköping. Javisst sa han, fast han egentligen inte hade tid. Så tuffade vi ner han och jag, och satte upp den. Det är det hela.

Sitter den kvar?

– När vi var där så gjorde den det. Och nu fick jag en väldigt bra idé från en följare på Twitter som skrev att han skulle dit i april och tänkte ta med sig en bild och sätta om den. Nu har jag gjort en separat postning där jag uppmanat folk att printa ut och sätta om den. Det vore toppen om det satt 20 artiklar på det där planket. Det hoppas jag.

Vad tycker du om att museet valde att plocka ner artikeln?

– Jag vet ju inte varför den plockades ner, det kan ju finnas allvarliga hot. Men principiellt tycker jag inte om det. Det finns ju de där talesättet, "där man bränner böcker bränner man till slut även människor".

Detta har hänt

Norrköpings stadsmuseum visar just nu utställningen "Medlöperi och motstånd", om nazismens historia i staden.

I utställningen ingår en bild på Sverigedemokraternas lokala styrelse i Norrköping. Bilden är illustration i en tidningsartikel i Folkbladet som handlar om en SD-medlem som skrivit inlägg på en nazistisk sajt.

SD:s ordförande i Norrköping, Darko Mamkovic menade att det var "smutskastning" att visa en bild på partiets företrädare i en utställning om nazism och polisanmälde kommunen och museet.