Inrikes.

2019-09-09 14:00
  • Zanna Nordqvist
  • Zanna Nordqvist
Puffetikett
Dagens ETC

Växande protester mot utvisningar till Afghanistan

På tisdag planeras en deportation av 86 personer till Afghanistan. Sedan söndagskvällen pågår en tyst protest på Sergels torg i Stockholm, som syftar till att stoppa deportationen.

– Vi vill att någon tar ansvar. Vi vill att någon kommer hit och förklarar för oss varför utvisningarna till Afghanistan fortsätter, säger Zahra Hosseiny, en av demonstranterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hos landets människorättsorganisationer råder en samsyn om att läget i Afghanistan är mycket allvarligt och att ingen bör återsändas till landet med tvång. Trots den bedömningen planeras under tisdagen en deportation av 86 personer till landet. På Sergels torg har en skara människor slutit upp för att i tysthet protestera mot deportationen. De står tillsammans i en cirkel. En av dem är Reza Rahimi, 20 år.

– Vi vet, alla vet, att Afghanistan är ett av världens farligaste länder. De som utvisas dit kommer inte att få leva sina liv i frihet, säger han.

Han vill att Sverige tar ansvar.

– Politiker måste hitta en lösning, det som sker nu får inte ske. Någon måste ta ansvar.

Reza Rahimi har själv bott i Sverige sedan 2015. Han betonar att situationen varit allvarlig länge och att migrationsverket borde ändra sin syn i frågan.

– Vi hoppas att migrationsverket ska bekräfta att situationen i Afghanistan är farlig. Ingen borde skickas tillbaka dit, säger han.

Oroliga nervösa och ledsna

På torget står också Zahra Hosseiny. Hon har själv fått flera avslag på ansökan om uppehållstillstånd.

– Vi har stått här hela natten. Vi är oroliga, nervösa och ledsna. Människor sitter i förvar och fruktar för sina liv. De vill ha trygghet men istället skickas de till ett land där vissa av dem aldrig varit, säger hon.

Gemensamt för de som står i cirkeln, utöver att de vill stoppa deportationen, är att de vill ha svar.

Amnesty riktar kritik

Madelaine Seidlitz är jurist inom folkrätt på Amensty och även hon är kritisk till utvisningar till Afghanistan.

– Det är vår uppfattning på Amnesty men även de andra människorättsorganisationerna i Sverige att ingen med tvång bör utvisas till Afghanistan. Det är en väldigt allvarlig situation där, säger hon.

Hon beskriver att människor utvisas till ett land där många saknar kontaktnät och därför riskerar att fara illa. 

– Många av de som utvisas nu har vistats länge i till exempel Iran, vissa är till och med födda i Iran och har aldrig varit i Afghanistan, än mindre i Kabul dit många nu skickas, säger hon.

– Det är ett land där du är beroende av ett nätverk för att få tillgång till exempelvis utbildning och boende och utan kontakter riskerar du att hamna i händerna på människor som inte vill dig väl, fortsätter Madelaine Seidlitz.

”Går inte att blunda”

På torget i Stockholm står även Brita Andersson. Hon menar att det är en skam att Sverige fortsätter att utvisa människor till Afghanistan.

– De ställs på gatan i ett av världens farligaste länder. Jag ser det som min medmänskliga skyldighet att stå upp för den här gruppen. Det går inte att blunda, säger hon.

Under söndagen rymde tolv personer från förvaret i Märsta. Enligt uppgifter till Svt har detta inträffat med anledning av den planerade deportationen till Afghanistan.

Kvarlämnade skor i nationell utvisningsprotest

Sedan en vecka tillbaka pågår även en protest i form av kvarlämnade skor på ett tiotal platser runt om i Sverige. 

Protesterna handlar om de tusentals ensamkommande ungdomar som levt i Sverige i flera år, och som nu hotas av tvångsutvisning till kriget i Afghanistan.