Inrikes.

2016-06-22 09:04
Brunkolsbrytning i Tyskland. Bild: Patrick Pleul/AP/TT
Brunkolsbrytning i Tyskland. Bild: Patrick Pleul/AP/TT

”Vattenfalls köpare kan inte godkännas”

Regeringens besked om framtiden för Vattenfalls tyska brunkol väntas närsomhelst. Stödet för en försäljning bland svenska väljare är svagt.

– Kloka väljare förstår att det är en olönsam affär som förstör miljön. Inget annat beslut regeringen kan fatta under den här mandatperioden kan kompensera för ett ja till försäljningen, säger riksdagsledamot Carl Schlyter (MP).

I skrivande stund är det fortfarande oklart vad som kommer att hända med Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Enligt Vattenfall är en försäljning nödvändig då förlusterna skulle bli större om bolaget kvarstår som ägare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Näringsminister Mikael Damberg (S) betonar också de affärsmässiga fördelarna.

– Det här handlar om skattebetalarnas pengar som ska hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Regeringens utgångspunkt är att verksamheten ska bedrivas affärsmässigt och att Vattenfall ska vara ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi, skriver Mikael Damberg i en kommentar till den SIFO-undersökning som publicerades i förra veckan och visar att stödet för en försäljning är svagt bland väljarna.

Undersökningen visar att det är fler väljare i samtliga partier som är emot affären med tjeckiska EPH/PPF, än väljare som stöder den.

Carl Schlyter – som är en av MP:s mest högljudda interna kritiker och därför nyligen petades från högre förtroendeuppdrag i partiet – har under en längre tid lett ett arbete för att stoppa affären. Han säger att det är tydligt både i Vattenfalls ägardirektiv och bolagsordning att hållbarhet är en viktig grund för hur verksamheten ska styras.

– Både hållbarhet och affärsmässighet ska ligga till grund för verksamheten och båda måste uppfyllas, säger Carl Schlyter.

EPH ska ”besiktas”

Enligt Annika Jacobson på Greenpeace uppfylls inte hållbarhetskriteriet om regeringen väljer att sälja verksamheten till det tjeckiska holdingbolaget EPH och deras finanspartner PPF.

– Det åligger regeringen att göra en due deligence (företagsbesiktning). Det vore obegripligt om EPH, som helt saknar redovisningar för miljö- och hållbarhetsarbete, godkänns som köpare, säger Annika Jacobson.

Diskussionerna om en möjlig försäljning har resulterat i en massiv internationell kritik mot Sverige. Nu väcks också frågan om Sverige riskerar sin hett eftertraktade plats i FN:s säkerhetsråd om affären går igenom.

Vilka länder som får någon av de icke-permanenta platserna beslutas den 28 juni. En stor del av Sveriges valkampanj inför FN-omröstningen har handlat om klimatfrågan. På regeringens sida Sweden for the UN Security Council ges tio skäl att rösta på Sverige. I det fösta skälet nämns Sveriges ambitiösa klimatarbete, och utrikesminister Margot Wallström har återkommande understrukit klimatfrågans stora betydelse, bland annat i utrikesdeklarationen där hon kallar klimatet ”vår tids ödesfråga och ett ”globalt säkerhetshot”.

– Inget annat av regeringens beslut är lika viktigt. Om försäljningen godkänns visar det världen att inte ens ett rikt land med en rödgrön regering klarar av att avveckla kolkraften. Ett nej skulle istället fungera som en global inspiration i klimatarbetet, säger Carl Schlyter.

”Vi ska lägga oss i”

Förespråkarna för en försäljning brukar å sin sida hävda att den tyska energimixen är en tysk angelägenhet som Sverige inte ska lägga sig i.

– Sverige ska självklart lägga sig i andra länders energipolitik, och det gör vi genom olika avtal. Vattenfall har påverkat den tyska energimixen under många år och har alla möjligheter att fortsätta med det, säger Annika Jacobson.

Ett beslut om avvecklingefter 2030 strider inte heller mot tysk energipolitik, påpekar hon.

– Det måste till ett möte på hög nivå mellan Sverige och Tyskland för en socialt och miljömässigt hållbar utfasning av brunkolet, säger Annika Jacobson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ägs av Tjeckiens rikaste

Den 18 april annonserade Vattenfall att man hittat en köpare av den tyska brunkolen, de tjeckiska bolagen EPH och investmentbolaget PPF Investments.

Regeringen lovade då att efter ett par månader lämna besked om huruvida affären skulle godkännas eller inte.

Om regeringen accepterar EPH som köpare kan bolaget använda de medföljande rättigheterna och öppna nya kolgruvor i Brandenburg.

EPH ägs av några av Tjeckiens rikaste personer via brevlådeföretag i olika skatteparadis, PPF är registrerat på skatteparadiset Jersey.