Hoppa till innehållet

Inrikes

Varför så få killar på ungdomsmottagningarna?

Få killar besöker ungdomsmottagningen. Nu utvecklas nya och kreativa sätt att fånga upp dem. I Skaraborg har man just påbörjat ett försök med "webbmottagning", där ungdomar kan träffa en barnmorska via en app eller dator. 
Få killar besöker ungdomsmottagningen. Nu utvecklas nya och kreativa sätt att fånga upp dem. I Skaraborg har man just påbörjat ett försök med "webbmottagning", där ungdomar kan träffa en barnmorska via en app eller dator.  Bild: Bild: TT

Dagens ETC

Bara omkring var tionde besökare på ungdomsmottagningen är kille. Nu görs nya satsningar över hela landet för att locka killarna att komma dit. Ett måttband som kan ge vägledning i kondomdjungeln är bara ett av många kreativa initiativ. "Vi måste hitta de arenor där killar befinner sig", säger barnmorskan Vanda Oskarsson.

Förra veckan rapporterade Dagens ETC och flera andra tidningar om ett nystartat projekt i Blekinge där ett speciellt måttband ska få fler killar att ta sig till ungdomsmottagningen. Med hjälp av en "penismätare" ska killar hitta rätt i den snåriga kondomdjungeln. Trots att initiativet framställdes ganska skämtsamt i flera medier var det i grunden allvarligt menat. Det är en del i ett större "killprojekt" som syftar till att lyfta frågor om killars sexuella hälsa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser