Tre frågor.

2019-11-08 09:15
Carolina Hemlin.
Carolina Hemlin.
Puffetikett
Dagens ETC

”Våra sexliv påverkas av att polerna smälter”

Tre frågor till Carolina Hemlin, chefredaktör för tidningen Ottar, vars senaste nummer har tema ”klimatklimax”.

Sex och klimat – hur går det ihop?

– Ja precis, hur gör det det? När Ottar undersökt frågan ser vi att klimatfrågorna griper in i varje vrå av våra liv – i våra begär, våra kroppar och relationer. Och att sexualpolitiska perspektiv på klimatkrisen är oundvikliga men inte så många lyfter dem.

– Den mest omdiskuterade frågan är den om barnfrihet och befolkningskontroll, och den tar vi såklart upp, men vi testar också preventivmedel och sexleksaker ur miljösynpunkt, granskar klimatambitioner hos organisationer som jobbar med SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, reds anm), och skriver om hur klimatförändringarnas negativa konsekvenser drabbar kvinnor, icke-vita och hbtq-personer först.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ni testar mensskydd. Tygbinda eller menskopp, vad är mest klimatsmart?

– Just mellan de två alternativen är det inte så stor skillnad. Både menskopp och tygbinda är långt mycket bättre för klimatet än att använda engångstamponger och bindor, som är riktiga miljöbovar.

Finns undergångssex som fenomen? Påverkas människors sexliv av att polerna smälter och jorden brinner?

– Ja, det gör det nog, även om det är svårt att veta än exakt på vilka sätt klimatförändringarna kommer förändra våra kärleksrelationer och sexliv. Men att det kommer hända, det vet vi.

– I kulturen förekommer temat, till exempel i filmen ”These final hours” där en komet kommer förstöra planeten, och till exempel i Mats Strandbergs bok ”Slutet” skildras tonårslust och identitetsfrågor inför jordens undergång.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Klimatklimax

Tidskriften Ottar miljötestar preventivmedel, sexleksaker och mensskydd, siar om sex vid jordens undergång och undersöker kraven på befolkningskontroll i klimatets namn samt möter de som väljer bort barn och de som står på
barrikaderna för förändring.