Inrikes.

2015-01-21 10:15
  • Bild: AP
  • Mahdi Warsama minns de förtvivlade samtalen från föräldrarna när de unga männen började glida över i extremismen. Bild: Åsa Wilson
    Mahdi Warsama minns de förtvivlade samtalen från föräldrarna när de unga männen började glida över i extremismen.

Vänner berättar om jihadmännen från Örebro

I Örebro håller två familjer sorgevaka över två förlorade söner, bara 23 och 24 år gamla. Samtidigt försöker alla förstå. Varför reser ungdomar från Sverige till ett blodigt krig i Mellanöstern? Vänner till familjen berättar om två unga män som hoppade av skolan, hamnade utanför arbetsmarknaden och till slut anslöt sig till IS terrorarmé.

I veckan nåddes familjerna i Örebro av beskedet att ytterligare två svenskar dött i Islamiska Statens krig. En 23-åring och en 24-åring har omkommit i strider i Irak, troligen träffade av amerikanska drönare.

– Familjerna känner sig maktlösa. Någon övertygar våra barn om giftiga, extrema ideologier och vi vet inte vad vi ska göra, säger Mahdi Warsama som är ordförande i föreningen Afrikas Horn där de båda döda örebroarnas familjer är medlemmar.

Den omkomne 23-åringen föddes i Örebro. 24-åringen var bara några år gammal när han kom hit. Båda växte upp stadsdelen Vivalla i Örebro. Jämnåriga i området beskriver dem som vanliga, lugna killar som spelade fotboll och hängde på fritidsgården. 

”Som vilka tonåringar som helst”

Mahdi Warsama har varit vän med båda familjerna sedan sönerna var småpojkar.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att de skulle bli extremister. De var inte alls radikala när de gick i skolan. De var som vilka svenska tonåringar som helst, som spelade fotboll och festade. De var öppna människor som hade alla sorters kompisar, kristna, muslimer, alla, säger Mahdi Warsama.

De två männens familjer är praktiserande muslimer, men inte militanta. Föräldrarna flydde från inbördeskrigets Somalia och var bland de första somaliska familjerna som slog sig ner i Örebro i början av 90-talet. De båda männens pappor arbetar som busschaufförer. 

– De är fantastiska föräldrar som bryr sig om sina barn, säger Mahdi Warsama.

Förtvivlade samtal

Båda männen fick tidigt svårt i skolan. En av dem hoppade av redan i högstadiet, den andra efter ett misslyckat år på gymnasiet. Sedan följde flera försök att läsa upp betyg och ta sig igenom yrkesutbildningar. 23-åringen hade just hoppat av en utbildning för mekaniker när han reste till Mellanöstern. Långa perioder gick de sysslolösa.

Mahdi Warsama minns de förtvivlade samtalen från föräldrarna när de unga männen började glida över i extremismen. Det hände för ett par år sedan. 

– Plötsligt var killarna extremt religiösa och familjerna var oroliga. De bad myndigheter, föreningar och polis om hjälp när de misstänkte att sönerna skulle resa till Mellanöstern, men det finns ingen lag som förbjuder resorna, säger han. 

Mahdi Warsama menar att de allra flesta som ansluter sig till IS har sociala problem. 

– Det är samma riskgrupper som hamnar i kriminalitet och drogmissbruk. Vi måste göra någonting åt arbetslöshet, kriminalitet och droger. Det finns så många desperata ungdomar. Det är kriminella, osynliga nätverk som rekryterar. De finns överallt, på sociala medier och här omkring oss, säger han.

I bostadsområdet Vivalla är arbetslösheten hög och många ungdomar slutar grundskolan utan fullständiga betyg. Minst fem unga män från området har anslutit sig till IS armé.

– De här killarna får en massa löften, löften om ett liv i paradiset och löften om ett bättre liv här, ett liv med högre status, säger Safak Celepli som arbetar med barn och ungdomar i området. 

Får mycket betalt

Att rekrytering av soldater till IS krig omsätter stora pengar är det ingen i Vivalla som tvivlar på. Flera unga män har redan gjort ett antal resor fram och tillbaka till Syrien och Irak. De två stupade örebroarna hade redan gjort en resa till Syrien, kommit tillbaka till Örebro och rest ner igen. Det är resor som de inte har kunnat betala för själva.

– IS betalar mycket för att få soldater. De som reser får betalt varje gång de åker ner, kanske 100 000 kronor. Men jag tror att de som rekryterar stoppar ännu mer pengar i fickan, säger en man som kände de omkomna männen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Islamiska statens svenska krigare

• IS eller Islamiska Staten är en militant sunnimuslimsk grupp som kämpar för att upprätta en strikt islamistisk stat i Syrien och Irak.

• Enligt Säpo finns 130 kända fall av svenskar som har anslutit sig till Islamiska statens armé. Sannolikt finns ytterligare många fall som polisen inte känner till.

• Under 2013 kom de första larmen från familjer i Sverige som berättade att deras söner hade värvats av styrkor i inbördeskriget i Syrien. 

• USA-ledda styrkor genomför just nu flygattacker mot IS i Syrien och Irak.