Inrikes.

2014-08-07 17:45
Fina, gamla lampor är populära loppisfynd – men elsäkerhetskraven var lägre när de tillverkades än de är idag.  Bild: EIO
Fina, gamla lampor är populära loppisfynd – men elsäkerhetskraven var lägre när de tillverkades än de är idag.

Vanliga loppisfyndet kan ge dig elchocker

Hunnit gå på loppis i sommar? Några av de mest populära fynden är gamla lampor, inte minst från 50- och 60-talet. Men en ny rapport visar att fyra av tio äldre loppislampor kan vara farliga. Så här gör du för att slippa elchocker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

En klotformad takarmatur, en trearmad golvlampa som med nya skärmar blir ett stilrent blickfång i vardagsrummets mörkaste hörn. Frestelserna är många på loppis och gamla, snygga lampor tillhör de objekt som samlar minst damm på begagnatmarknaden.

Men det lysande fyndet kan i värsta fall vara farligt – om eldragningarna inte längre är hela och säkra. Kablar blir torra och sköra och slitage kan medföra glappande kontakter och sönderskavd isolering. Antika lampor har alla möjligheter till ett långt liv, men elsäkerhetskraven var lägre när de tillverkades än de är idag och gamla runda stick- och lampproppar passar inte i moderna jordade eluttag och moderna lamputtag i taket.

Spricker sladden?

Om du hittar en fin lampa med runda, ojordade proppar kan du själv montera dit moderna proppar – förutsatt att absolut inga delar av lampan du kan röra vid är av metall och du är säker på vad du gör. Är du det minsta osäker bör du be en fackkunnig om hjälp, säger Joakim Grafström, elsäkerhetsspecialist på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), som ligger bakom rapporten om elfarliga produkter på andrahandsmarknaden.

– Äldre lampor var avsedda att användas i ojordade miljöer, inte våtrum, men sedan 1994 är alla nya elinstallationer jordade. Visst kan du byta stickpropp själv, men görs det inte rätt så kan lampan blir spänningssatt, om det uppstår ett elektriskt fel. Då kan du få en allvarlig elchock om du samtidigt rör vid till exempel ett element, säger han.   

Andra saker att hålla utkik efter innan köp är sladden. Är den trasig eller missfärgad? Verkar sladden spröd eller spricker när du böjer den? Hur ser det ut mellan sladd och lampfot och sladd och stickpropp? Syns den bruna eller blå isoleringen i sladden?

Är svaret ja på en eller flera frågor är det säkrast att lämna in lampan till en fackman.

Håll utkik efter märkning

Kolla också på lampan vilken märkning den har. Har den jordsymbol (en cirkel med ett vertikalt streck och tre horisontala) eller dubbelisoleringssymbol (en mindre och en större kvadrat)?

– Om lampan saknar märkning är det svårt att veta om sladden bytts ut av någon som inte är fackkunnig, för att passa i moderna uttag. En jordad stickpropp i en ojordad lampa kan medföra att lampans metalldelar blir spänningssatta om det uppstår ett elektriskt fel, säger Joakim Grafström.

När en äldre lampa skyddsjordas eller dubbelisoleras av ett proffs märks den med rätt symbol. Att kolla andra eventuella fel, som brister i lamphållaren, kräver att man skruvar isär den. Försök därför få prova lampan på plats. Börjar den blinka och inte lyser som den ska får du räkna med att byta hela elinstallationen i lampan, likaså om den är ojordad som antika lampor är i originalskick. Och det kostar några hundralappar utöver inköpspriset.

– Är lampan ojordad måste vi byta hela elinstallationen i lampan, sådana är reglerna. Vi drar om hela elen även om den är lite halvgammal. Då får kunden en helt säker lampa som håller i många år, säger Lisa Lantz på en elfirma i Stockholm.

De lömska sommarfynden

• Rapporten De lömska sommarfynden – En undersökning av elfarliga produkter på svenska loppmarknader är framtagen av Elektriska Installatörsorganisationen, EIO. EIO är en bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges el- och teknikföretag.

• Rapporten bygger på bedömning av 455 begagnade lampor från loppmarknader i olika delar av Sverige.

• Av de 455 undersökta lamporna uppfyllde drygt hälften, 267 stycken, samtliga säkerhetskriterier. Drygt 4 av 10, 188 stycken, uppvisade brister på minst en eller flera av de undersökta kriterierna.

Checklista lampor

• Är lampsladdens isolering ­trasig, spröd eller missfärgad?

• Kan man röra vid den inre ­sladdisoleringen (den bruna, blå isoleringen närmast koppar­tråden)?

• Om stick/lampproppen har ­isoleringsklass I – finns jordsymbolen någonstans på lampan?

• Om stick/lampproppen har isoleringsklass II – finns dubbel­isoleringssymbolen någonstans på lampan?