Inrikes.

2014-03-13 05:10
Carl Bildt behöver inte medierna för att nå ut eftersom han bloggar och twittrar.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Carl Bildt behöver inte medierna för att nå ut eftersom han bloggar och twittrar.

Väljer själv var han ska synas

Skandal efter skandal. Ändå klarar sig Carl Bildt. En förklaring är hans förmåga att alltid ligga steget före medierna, anser forskaren Nicklas Håkansson vid Göteborgs universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lundin oil och vapenfabriken i Saudiarabien. Det är bara några av skandalerna som runnit av Carl Bildt genom åren. Hans överlevnadsförmåga kan delvis förklaras med att han ofta ligger steget före journalisterna.

– Han använder en mängd olika kanaler som han själv kan kontrollera. Han var en pionjär när det gäller sociala medier, redan på 90-talet skrev han nyhetsbrev. Jag tror att det är en viktig faktor att han systematiskt använder sig av Twitter och andra medier, säger Nicklas Håkansson, medieforskare vid institutionen för Journalistik, medier och kommunikation i Göteborg.

Tackar ja till "soft news"

Carl Bildt styr sin medverkan i traditionella medier. Han har bland annat avböjt att medverka i kritiska intervjuer för SVT och SR, bara för att senare dyka upp i Ring P1 där han slipper tuffa frågor och kan prata fritt.

– Man talar bland annat om soft news, och olika hybrider mellan journalistik och underhållning som till exempel soffprogram i tv. Där ges politiker ibland en annan roll och plattform, och kan framträda med mer kontroll över vad som sägs.

”Tillspetsat på Twitter”

Men att ligga steget före och kommunicera via exempelvis Twitter är inte alltid positivt för en politiker. Det kan också vara problematiskt, särskilt inom känsliga områden som utrikespolitik.

– Det som kommuniceras i en kanal som Twitter är ofta tillspetsat eftersom språkbruket är ett annat. Då kan det uppstå en diskrepans mellan officiell politik och det som står i forumen, säger Nicklas Håkansson.

 

Läs alla artiklar om utrikesministern:

Del 1: Carl Bildt kör sitt eget race

Del 2: Väljer själv var han ska synas

Del 3: I vems intresse agerar Carl Bildt? Det är frågan.