Inrikes.

2019-03-12 11:00
Bild: Naina Helén Jåma/Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Våldtäktsutredningar läggs ner – utan att misstänkt förhörs

Strider mot Åklagarmyndighetens rekommendationer.

Det är Uppdrag granskning i SVT som kartlagt den svenska polisens våldtäktsutredningar. Kartläggningen visar att polisen, tvärt emot Åklagarmyndighetens rekommendationer, lägger ner förundersökningar utan att ens förhöra den misstänkte. 

Ett exempel är i Karlskrona kommun. Där lades hela 40 procent av utredningarna under perioden 2016 till augusti 2018 ned utan att den misstänkte förhördes.

Ett annat exempel är polisområdet Stockholm Nord. Där har Uppdrag granskning kartlagt våldtäktsanmälningar i kommunerna Solna och Sundbyberg. Granskningen visar att den utpekade misstänkte inte förhörts i en tredjedel av utredningarna, under åren 2016 till augusti 2018.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter