Inrikes.

2015-06-25 09:17
  • Konflikt. De senaste två veckorna har flera människor skadats i skottlossningar och sprängdåd i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT
    Konflikt. De senaste två veckorna har flera människor skadats i skottlossningar och sprängdåd i Malmö.
  • Polisens tekniker på plats för brottsplatsundersökning i bostadsområdet Kroksbäck i Malmö som i lördags spärrades av sedan två skarpladdade granater kastats mot en fastighet. Runt 60 personer evakuerades då polisens bombpatrull undersökte området. Inga ex Bild: Johan Nilsson/TT
    Polisens tekniker på plats för brottsplatsundersökning i bostadsområdet Kroksbäck i Malmö som i lördags spärrades av sedan två skarpladdade granater kastats mot en fastighet. Runt 60 personer evakuerades då polisens bombpatrull undersökte området. Inga ex
  • Polisens tekniker i arbete vid platsen för en skottlossning i början av juni vid Ramels väg i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT
    Polisens tekniker i arbete vid platsen för en skottlossning i början av juni vid Ramels väg i Malmö.
  • Bild: Dag Ankersen

Våldsvåg väcker oro för nytt gängkrig i Malmö

Är den senaste tidens skottlossningar och sprängningar början på ett nytt gängkrig i Malmö? Den frågan ställer sig nu polisen och experter efter att ha sett två veckor där fem personer skottskadats och ett 30-tal gripits.

– Det liknar utvecklingen vi hade innan mordvågen 2011, säger Tobias Barkman, journalist och författare till boken ”Maffiakrig”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Oroligheterna hade sin början runt fastighetsbolaget Victoria Park och kriminella nätverk i Herrgården i Rosengård. Under 2013 tog Victoria Park krafttag mot de svartkontrakt som kriminella personer förmedlade och vräkte hyresgäster. En då 18-årig man blev vräkt tillsammans med sin familj. Han står nu inför rätta, misstänkt för att ha sprängt företagets kontor. Totalt utsattes kontoret för tre sprängdåd under 2014 och tre personer är åtalade för grov allmänfarlig ödeläggelse.

I samband med att åtalet lämnades in till Malmö tingsrätt blev namnen på vilka som medverkat i utredningen offentliga. Där fanns två kriminella män som berättat för polisen vad de hade sett.

– Det finns en tydlig konflikt kopplad till Herrgården och Victoria Park där personer som är lojala med de som är åtalade för bomberna är arga på framförallt två personer som tidigare varit högt uppsatta gängmedlemmar. De har agerat som vanliga medborgare och berättat vad de har fått höra för polisen och det har i kriminella kretsar uppfattats som ett svek, säger Tobias Barkman.

Informatörerna måltavla?

Dagen innan rättegången skulle starta, den 7 juni, sköt någon mot en lägenhet på Ramels väg i Rosengård. Polisen misstänker att kulan var avsedd för en av polisinformatörerna som bor i samma hus.

Dagen därpå eskalerar konflikten. 27 personer grips efter vild skottlossning på Ramels väg. Ett gäng har kommit för att beskjuta en lägenhet och de som finns i lägenheten skjuter tillbaka.

– Det händer ju sprängningar och skottlossningar då och då i Malmö men det här har en högre intensitet och det finns personer som kopplar ihop händelserna. Så det är därför som läget känns mer farligt än annars, fortsätter Tobias Barkman.

Därefter har konflikten spridit sig över Malmö. Ett tjugotal bilar har satts i brand, fyra personer skottskadades på Rasmusgatan i stadsdelen Seved den 13 juni och för en vecka sedan kastades handgranater mot en lägenhet i stadsdelen Kroksbäck.

– Man ser tydligare i dag att det är en gängkonflikt än vad det var inför mordvågen. Skillnaden är att ingen har dött under de senaste veckorna, säger Tobias Barkman.

”Jobbar på flera fronter”

Enligt Barkman är det bara tillfällighet att ingen hittills omkommit.

– Det är bara ren tur och i viss mån gärningsmännens oskicklighet. Man kan också se en klart högre risk för att andra skadas än vad gärningsmännen har avsett. De här typiska ”gangsterliknande avrättningarna” är planerade och genomförs genom att man går fram och skjuter någon och då är risken för andra inte jättehög. Men det som händer nu är att man två gånger har kastat handgranater och en gång skjutit med automatvapen från en bil i rullning. Det är vanvettigt, kulorna kan hamna var som helst. Det är väldigt farligt för allmänheten. Det gör situationen alarmerande.

Polisen gör vad de kan för att lugna ner stämningen. Man försöker vara på plats, prata med folk och visa att man är där. I en ren styrkedemonstration ryckte man ut med automatvapen på ett larm om ett bråk den 9 juni i Oxie.

– Vi jobbar på flera fronter i ett långsiktigt arbete. Vi har en polisstation i Rosengård och där arbetar vi med trygghetsskapande insatser. Vi är ute bland religiösa sammanslutningar, föreningar och fastighetsägare. Det är de som är placerade i Rosengård som aktivt arbetar med dialog och kontakt, säger Ewa-Gun Westford på polisen.

Är det läge att sätta in dialogpoliser när det kastas handgranater?

– Vi måste arbeta med att skapa kontakt och trygghet. Det är ju inte majoriteten som begår dessa brott. Det är en liten klick av människor som har bestämt sig för att de ska ställa till med bråk.

Ser vi början på ett nytt gängkrig?

– Vi har haft oro i Malmö under några år och en förhöjd hotbild av olika digniteter. Det som vi arbetar med på Rosengård är löst sammansatta grupperingar och vi vill inte kalla det för gäng. De går lite in och ut i varandra när det gäller vem och vad de är arga på.

Situationen är med andra ord allvarlig. Tobias Barkman menar att polisen inte har tillräckligt med resurser för att få kontroll när de satsar på en stadsdel ökar våldet i en annan. Var det kommer sluta är svårt att säga i dagsläget.

– Våld föder normalt våld, och då blir utvecklingen väldigt skrämmande, men det är inte så att de kriminella älskar våld till varje pris. De har anledningar till att låta bli att slåss. En del har empati som andra människor och sedan finns det rationella skäl att låta bli.

 

Våldet trappas upp i Malmö

7 juni

Två män knivskärs i Rosengård, men polisen vill inte göra några kopplingar mellan dåden eller till några kriminella grupperingar.

• Något senare beskjuts en lägenhet på Ramels väg. Kulan tros vara avsedd för en 27-årig informatör i målet om bomben mot Viktoria Park.

8 juni

• Stor skottlossning på Ramels väg i Rosengård. Polisen griper 27 personer misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott. De flesta släpps efter några timmar.

12 juni

• Det kommer ett larm om ett stort bråk vid Rasmusgatan i Seved. 20 personer ska vara inblandade. Strax efter att polisen har lämnat platsen sprängs en bomb och en person skadas.

13 juni

Fyra personer skottskadas på Rasmusgatan i Seved.

16 juni

• En kraftig explosion och en bilbrand anmäls i Almgården, ett stenkast från Ramels väg i Rosengård.

19 juni

Sex bilar sätts i brand på Hårds väg i Rosengård.

20 juni

• Polisen får larm om en skottlossning i Söderkulla nära Lindängen. Senare kommer en man in med en skottskada i benet.

Handgranater kastas mot ett hus i Kroksbäck. Polisen spärrar av ett stort område.

22 juni

• Ny skottlossning på Ramels väg, denna gång mitt på dagen mot en lägenhet.

• Handgranater kastas mot ett hus i Kroksbäck. Polisen spärrar av ett stort område.

22 juni

• Ny skottlossning på Ramels väg, denna gång mitt på dagen mot en lägenhet.

24 juni

• Under natten till onsdagen hittas en bomb i ett garage i Kroksbäck. Det rör sig om samma hus som någon kastade handgranater mot den 20 juni. Boende i huset evakueras och polisen desarmerar bomben.

25 juni

Under natten till torsdagen grips sju män misstänkta för att ha orsakat flera bilbränder i stadsdelen Kroksbäck.