Inrikes.

2019-11-20 09:30
Vendela Carlfjord.
Vendela Carlfjord.
Puffetikett
Dagens ETC

Våldsutsatta barn utvisas med föräldrar

Trots att Barnkonventionen funnits i 30 år så finns det barn som inte får sina rättigheter tillgodosedda. Det menar Rädda barnens och Röda korsets ungdomsförbund som gått samman för att stå upp för barn som utvisas tillsammans med föräldrar som utsatt dem för våld.

”Det här ska inte få hända”, säger Vendela Carlfjord, från Rädda Barnen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

2015 fick Sverige kritik från FN:s Barnrättskommitté för att barns rättigheter inte till fullo tillgodoses. Bland ett flertal punkter där Barnrättskommittén anser att Sverige måste bättra sig för att leva upp till Barnkonventionen fanns ”Att garantera att inget barn i samhällsvård utvisas tillsammans med föräldrar som barnet behöver skyddas från”.

– Det är en bortglömd grupp barn som är i en utsatt situation. De utsätts för ett våld och ett förtryck från både familjen och från staten, i det här fallet då Sverige, säger Vendela Carlfjord, ordförande för Rädda barnens ungdomsförbund.

Utvisas med förövare

Barnen det handlar om har placerats av Socialtjänsten enligt lagen om vård av unga för att skyddas från föräldrarnas vanvård eller misshandel, men har sedan fått beslut om utvisning av Migrationsverket. Beslutet om utvisning leder till att barnen hämtas från familjehemmen för att utvisas tillsammans med föräldrarna som Socialtjänsten bedömt att barnen måste skyddas från.

Ungdomsförbunden menar att utlänningslagen måste skrivas om så att barn som utsatts för våld får permanenta uppehållstillstånd och kan skyddas.

– Det här ska inte få hända. De ska inte separeras från en hälsosam miljö där de mår bra för att utvisas. Inget barn ska utsättas för våld. När de då utvisas med sina förövare så sviker regeringen de här barnen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev