Inrikes.

2017-03-23 08:02
Anita Heber.
Anita Heber.

Våldet minskar men oron ökar

Gängrelaterade skjutningar har ökat de senaste åren, men för samhället i stort är förekomsten av misshandel, rån och trakasserier nere på rekordlåga nivåer. Trots det ökar uppfattningen att brottsligheten går upp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Statistik, procent och begångna brott är en sak. Känslan av trygghet en annan.

Sedan mitten på 1990-talet har det dödliga våldet i Sverige minskat med 25 procent. I absoluta tal har morden gått ner från i genomsnitt 115 fall per år till 85 fall per år. Detta trots att Sveriges befolkning under samma period ökat med drygt en miljon. Antalet män mellan 15 och 24 år som skrivs in på sjukhus för att ha utsatts för våld har halverats sedan 2007.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Och vad gäller brott mot person i stort, såsom rån, hot och sexualbrott, uppger ungefär lika stor andel att de utsätts i dag som i början på 2000-talet.

Trots det ökar oron för brott, liksom uppfattningen att brottsligheten ökar.

– I dagsläget är det ju svårt att säga att det inte är så farligt, när det är många skottlossningar som riskerar att drabba allmänheten, men samtidigt är det lite vårt jobb att försöka peka på att det här är enskilda undantag, säger Anita Heber, docent i kriminologi vid Stockholms universitet.

Hon ingår i ett forskningsprojekt som studerar hur organiserad brottslighet framställs i medierna och hur det påverkat den parlamentariska debatten sedan början av 1990-talet. Utgångspunkten är att det skrevs 8 000 artiklar om organiserad brottslighet under 2000-talet, vilket är en åttafaldig ökning sedan 1990-talet.

– Det är knepigt att säga hur den organiserade brottsligheten utvecklats eftersom det är ett så vitt begrepp och inkluderar många fler kategorier i dag än för 30 år sedan, men den ökade rapporteringen står rimligen inte i proportion till hur det ser ut i verkligheten, säger Anita Heber.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Våldet minskar

Det dödliga våldet har minskat totalt sett under 2000-talet.

Våldet har samtidigt förändrats och gått från alkoholrelaterade knivdåd till gäng-relaterade skjutningar, som ökat kraftigt de senaste åren.

År 2015 vårdades 1 800 personer för skador orsakade av våld. Det är den klart lägsta siffran i förhållande till folkmängd sedan sekelskiftet.

Samtidigt görs allt fler anmälningar, vilket bland annat beror på att våld i skolmiljö anmäls i mycket högre grad i dag.

Källor: Brå, Socialstyrelsen