Hoppa till innehållet

Inrikes

”Kvinnor blir indirekt skuldbelagda för våldet”

Sedan kvinnojourerna gått från att vara helt ideella till att arbeta i närmare samarbete med socialtjänsten har flera kärnvärden gått förlorade, bland annat tenderar våldet i relationer att hamna i skymundan.
Sedan kvinnojourerna gått från att vara helt ideella till att arbeta i närmare samarbete med socialtjänsten har flera kärnvärden gått förlorade, bland annat tenderar våldet i relationer att hamna i skymundan. Bild: Bild: Marc Femenia/TT

Dagens ETC.

De ideella kvinnojourernas beroende av ekonomiskt stöd från socialtjänsten riskerar att leda till att stödverksamheten för de våldsutsatta kvinnorna urholkas i grunden. Det kommer Sara Helmersson, vid Lunds Socialhögskola, fram till i sin nya doktorsavhandling. "Våldet hamnar ofta i skymundan på de kommunala stödenheterna, eftersom man fokuserar på kvinnans eget beteende och ansvar", säger hon.

I sin doktorsavhandling Mellan systerskap och behandling har Sara Helmersson bland annat undersökt hur de ideella kvinnojourernas verksamhet påverkas av att vara ekonomiskt beroende av den kommunala socialtjänsten. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00